MAARTEN1955       FOTO-BLOG
Klik op een foto voor een groter formaat.

woensdag 9 november 2011

Parijs

Ik was weer een paar dagen in Parijs, vandaar even de stilte op mijn weblog. Uiteraard kwam ik weer met veel foto's thuis. Een verslagje vind je hier.
dinsdag 25 oktober 2011

Boswandeling

Het was even wat stil op mijn weblog. Ik ben druk bezig geweest een fotoboek te maken van de foto's van onze ArmeniŽ-reis, eerder dit jaar (klik hier voor een verslag van die reis).

Maar tussendoor ben ik nog wel even met de camera op pad geweest. Op een van de laatste mooie nazomer-zondagen hebben we de NS-wandeling Belmonte gelopen, een van de mooiste NS-wandelingen. Zie hier wat foto's welke die dag zijn gemaakt.
     

     

     

     

     

     

woensdag 5 oktober 2011

Prinsengracht bij nacht

Een terugkerend motief in mijn fotowerk is de stad bij nacht. Of beter: de stad in het donker, want het hoeft niet per se diep in de nacht te zijn om nachtfoto's te kunnen maken.
Toen ik vorige week naar Amsterdam zou gaan, wist ik tevoren dat het een mooie avond zou worden. Ik had dus mijn statief meegenomen met de bedoeling wat langer in Amsterdam te blijven om ergens (ik wist vooraf nog niet waar) avondfoto's te gaan maken. Het is de Prinsengracht geworden, niet geheel toevallig omdat er veel woonboten liggen die het beeld van deze gracht zo Amsterdams maken.
Hieronder een kleine impressie van de Prinsengracht bij nacht.
     

     

     

     

     

zaterdag 1 oktober 2011

Amsterdam in de zon

Op een van die mooie dagen van de afgelopen week was ik in Amsterdam. In het "gouden uur" (het laatste uur voor zonsondergang; het licht heeft dan een warme "gouden" kleur) heb ik wat door de stad gelopen om foto's te maken bij dit prachtige licht.

De toren van de Zuiderkerk in het late zonlicht.
     

En weerspiegeld in het water van de Groenburgwal.
     

De laagstaande zon schijnt onder de brug door van de Herengracht.
     

Woonschepen in de Keizersgracht koesteren zich in de zon.
     

     

zaterdag 10 september 2011

Vakantie in de Perigord

Wij zijn weer twee weken op vakantie geweest in de Perigord. Een verslagje vind je hier.
zondag 21 augustus 2011

Laat voorjaar

Het voorjaar is wat laat dit jaar, lijkt het. Dit futengezinnetje zwom vandaag voor mijn raam.
     

     

     

     

donderdag 18 augustus 2011

De kermis in Tilburg (2)

Een druk bezochte attractie was de Walking Waterballs. Walking Waterballs zijn transparante ballen van stevig plastic die gevuld worden met lucht waardoor het mogelijk is om op water te lopen. Je kan lopen, rollen, allerlei gekke capriolen uithalen of gewoon lekker liggen. En dit alles zonder nat te worden!
     

     

Deze twee zusjes hadden duidelijk ervaring.
     

     

Bij een kermis hoort een suikerspin.
     

Of een patatje natuurlijk.
     

Als 's avonds het licht minder wordt, zijn het de gekleurde lampen die zorgen voor extra sfeer.
     

     

     

     

     

     

     

vrijdag 12 augustus 2011

De kermis in Tilburg (1)

Onlangs waren wij een dagje op de kermis in Tilburg, de grootste kermis van Europa, zo wordt gezegd. Het kleurrijke en beweeglijke spektakel is natuurlijk altijd een leuke en inspirerende omgeving voor een fotograaf. Helaas was het deze dag wat minder zonnig, maar ik kwam toch met aardig wat foto's thuis.

Overdag was de kermis vooral terrein voor de allerkleinsten die (soms met een van de ouders) hun rondjes draaiden in draaimolens en in de autootjes.
     

     

     

     

Maar ook de oudjes vermaakten zich opperbest.
     

     

Het minder mooie weer werd soms wel weer geaccentueerd door fraaie wolkenpartijen. Ondanks de dreiging bleef het wel droog.
     

     

De achtbaan met de naam Spinning Coaster, op het grote plein bij de kerk, was voor sommigen spannend genoeg, gezien de gezichtsuitdrukkingen.
     

     

     

     

     

maandag 18 juli 2011

SloveniŽ

Vorige week was ik op vakantie in SloveniŽ. Een kort verslagje in drie berichtjes vind je hier.
woensdag 6 juli 2011

Woonschip De Zwerver

Dit keer op mijn weblog weer een wat langer verhaal, ter toelichting bij de foto's die ik vandaag heb gemaakt aan boord van woonschip De Zwerver.

Het woon- en atelierschip De Zwerver is de oudste woonboot in Nederland die ook als woonboot is gebouwd. Het schip is in 1900 ontworpen door kunstenaar, graficus, verzamelaar en schrijver Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950).
De Zwerver was bedoeld als mobiele woning, atelier- en tentoonstellingsruimte. Nieuwenkamp en zijn gezin trokken met De Zwerver door Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Onderweg hield hij tentoonstellingen. De publieke belangstelling was groot, ook van de buitenlandse pers. Van de bouw en de reizen van het schip maakte hij nauwkeurig en uitgebreid verslag in woord en beeld in zijn boek: "Mijn huis op het water Ė Mijn huis op het land" uit 1930, een inmiddels zeldzaam en bij verzamelaars zeer gewild boek.
De scheepsnaam is afkomstig van Nieuwenkamps motto: Vacando Acquiro. Dat betekent "Al zwervend verwerf ik".

De schoonheid van het woonschip zit volgens kenners vooral aan de binnenkant. Het oorspronkelijke interieur, een mix van exotische houtsoorten, elementen uit oude gebouwen en kunstwerken en versieringen gemaakt door Nieuwenkamp zelf, is grotendeels intact gebleven.

Vanaf begin jaren dertig, ligt het schip steeds vaker op haar plek in Loenen a/d Vecht, wordt daar verhuurd en vervolgens in 1949 verkocht. Rond 1970 zou De Zwerver op een veiling worden verkocht. De belangstelling ging daarbij slechts uit naar het interieur. Marinus Brandt kocht het schip bijtijds, restaureerde het interieur en legde er een kettingbeding op zodat niets ervan uit het schip mag en kan verdwijnen. De volgende eigenaar zette de zorg voor schip en inhoud voort. Daarna kwam ze in handen van minder bevlogen eigenaren, waardoor een zeker verval intrad.

De voorlaatste eigenaar wilde De Zwerver verruilen voor een nieuwbouwark. Omdat voor woonboten geen monumentenstatus bestaat en het schip daarom ook niet als cultuurhistorisch erfgoed is erkend, waren er geen wettelijke beperkingen om haar te verwijderen van de plaats waar zij tachtig jaar lang beeldbepalend was.
Twee jaar lang stond het woonschip, met en zonder ligplaats, te koop. Sloop was een laatste optie. Schenking bood uitkomst. Voorlopige eigenaar is nu de Stichting Museum Nieuwenkamp, een stichting opgericht door nabestaanden van Nieuwenkamp. Behoud voor de toekomst en het vinden van een definitieve ligplaats en bestemming voor het schip zijn de volgende stappen waar de nieuw opgerichte Stichting De Zwerver zich voor inzet.
Voorlopig ligt De Zwerver bij de Museumwerf in Vreeswijk, waar het onderzoek naar de staat van het schip en de restauratie zullen plaatsvinden. Het woonschip is in beperkte mate opengesteld voor publiek. Zo kunt u het bekijken in september a.s. tijdens de Open Monumentendag.
Met dank aan Cisca de Ruiter en verschillende andere bronnen.

De Zwerver ligt hier nog op zijn ligplaats in de Loenen aan de Vecht, vorig jaar augustus.
     

Enkele beelden van het interieur:
     

     

     

Verschillende van de meubels aan boord van De Zwerver:
     

     

     

     

     

Enkele voorbeelden van het vele houtsnijwerk:
     

     

     

Twee tegeltableau's in de (bij)keuken:
     

     

De kleurige plavuizen vloer in de keuken:
     

zondag 26 juni 2011

Havens van Noord-Holland

In het Pinksterweekend ben ik enkele dagen wezen zeilen met de Arbeid Adelt op het IJsselmeer. Hieronder wat foto's die ik heb gemaakt in de verschillende havens waar we hebben aangelegd.

Na ons vertrek vanuit Hoorn was Den Oever de eerste aanlegplaats.
     

     

     

     

     

De volgende dag maakten we de oversteek naar Texel, waar we afmeerden in de haven van Oudeschild.
     

     

Na een dagje op Texel te hebben rondgekeken, keerden we terug naar het vasteland van Noord-Holland, waar we ligplaats namen in de Westerhaven in Medemblik. Op de eerste foto een beeld van de jachten in de Pekelharinghaven.
     

Een blik op Medemblik vanuit de Westerhaven.
     

woensdag 22 juni 2011

Koorreis naar ArmeniŽ

Eind april Ė begin mei heb ik met het reiskoor (Utrecht Travel Singers) een bezoek gebracht aan ArmeniŽ. Een verslag van deze reis vindt u hier.

Van mijn mooiste foto's van de ArmeniŽ-reis heb ik een kalender samengesteld:
     

De kalender loopt van juli 2011 tot en met juni 2012 en bevat 13 foto's op groot formaat (35 x 26 cm, dat is tussen A4- en A3-formaat in). Deze kalender kost EUR 25,-. Belangstelling? Neem maar contact met mij op.

zaterdag 16 april 2011

De tulpen van Sandra

Het is weer voorjaar! Het jaarlijks terugkerende feestje in mijn tuin is weer gaande!

Zo'n vijftien jaar geleden kreeg ik van mijn toenmalige collega Sandra voor mijn verjaardag een paar zakjes met tulpebollen cadeau. Elk jaar opnieuw is het een feest om deze bijzonder mooie tulpjes te zien bloeien in het vroege voorjaar.
De collega ben ik uit het oog verloren, maar deze tulpen doen mij nog elk jaar aan haar herinneren.
En elk jaar opnieuw maak ik er een paar foto's van....

Deze bloeiden eind maart. Ze staan maar een paar dagen.
     

     

     

En deze staan op dit moment volop in bloei. Gelukkig laten zij zich wat langer bekijken.
     

     

     

woensdag 6 april 2011

Brug in de zon

De JP Coenbrug koestert zich in de voorjaarszon...
     

     

... en spiegelt zich in het water van de Leidse Rijn.
     

     

     

zondag 27 maart 2011

Sloop

De kantoortoren op de Oudenoord (waar vroeger de verzekeringsmaatschappij Zwolsche Algemene en de gemeentelijke Sociale Dienst waren gehuisvest) wordt op dit moment gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Het gedeeltelijk gesloopte gebouw toont als een kantoortoren met een hap eruit. Het biedt een vervreemdende, bijna bizarre, aanblik van loshangende stukken beton, ingestorte vloeren en kromgebogen betonijzers.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


donderdag 24 maart 2011

Verdwaald...

Verdwaald... in mijn tuin, tussen de bijna bloeiende tulpen.
     

     

zondag 20 maart 2011

Vogelwolken

De spreeuwenzwermen in Hoograven waren landelijk, nee, zelfs wereldnieuws, een paar weken geleden. Toen ik een moment had gevonden om daar met mijn camera in de aanslag een kijkje te nemen, waren helaas de grootste groepen alweer verdwenen. De vogels die er nog zaten, zaten op een andere plek dan mij geadviseerd was, enkele honderden meters verderop. Geen mooie spreeuwenwolken op de foto, helaas.

Vanavond ging ik met mijn vriendin uit eten bij de griek op de Amsterdamsestraatweg. Een mooi plekje bij het raam met uitzicht op een fraaie zonsondergang. Net na ons voorgerecht verschenen de eerste vogels in de lucht. Binnen korte tijd waren het er honderden, die zich neerzetten op de Werkspoorbug (de nieuwe brug naast de Demkabrug in de spoorlijn Utrecht-Amsterdam).
Okť, de zwermen waren (denk ik) niet zo groot als ze in Hoograven zijn geweest, maar het was zeker een prachtig gezicht. En toevallig (?) had ik mijn camera bij me!

De laatste vogels zoeken een plekje op de brug.
     

De blauwe brug is nu zwart aan de bovenkant. De rust lijkt weergekeerd.
     

Dat duurt maar even: zodra er een trein over de brug dendert vliegt de hele meute weer op.
     

Een deel van de groep vogels tegen een mooie avondlucht.
     

zondag 6 maart 2011

Korenfestival

Voor dit stukje ga ik even terug in de tijd. In januari was ik in Paradiso in Amsterdam, waar het jaarlijkse korenfestival Paradiso Korendagen werd gehouden. Het festival vond voor de 25e keer plaats, vandaar het extra grote doek op het podium. Dat hierdoor de prachtige en sfeerbepalende glas-in-lood-ramen van dit voormalige kerkgebouw grotendeels werden bedekt, was wel enigszins jammer.
     

De zaal zat flink vol met publiek, dat regelmatig wisselde. Elk koor had zijn eigen "fanclub" meegenomen.
     

Ik heb een aantal koren gezien en gefotografeerd. Hieronder een impressie, te beginnen met Popkoor Bloom, een enthousiast swingend koor uit Noordwijkerhout.
     

     

     

Wat meer ingetogen was het optreden van het Bergerveerhuiskoor uit Bergen, genoemd naar cafť ďHet BergerveerhuisĒ waar men jarenlang repeteerde.
     

     

Tenslotte nog wat foto's van Popkoor Together uit Alkmaar. Dit koor had zelfs een eigen band meegenomen en kan bovendien uit eigen gelederen beschikken over een aantal uitstekende solo-zangeressen.
     

     

     

Leuk! Via een vriendin die in dat koor zingt, zijn mijn foto's ook terecht gekomen op de website van Popkoor Together uit Alkmaar.

zondag 20 februari 2011

Ubbergen

Onlangs was ik weer een weekend in Ubbergen, zoals bijna elk jaar rond deze tijd. En elk jaar ook loop ik even naar het kapelletje, waarachter zich een kleine begraafplaats bevindt.
Dit is de Rijksstraatweg in Ubbergen, met links het kerkje.
     

Een sfeerbeeld van de begraafplaats.
     

De vaak zeer oude grafplaten zijn veelal met mos begroeid.
     

     

     

Deze grafsteen is bijna honderd jaar oud.
     
Op deze foto heb ik om privacyredenen de familienaam onleesbaar gemaakt.

Er zijn ook enkele nieuwe graven te vinden. De toren van het kerkje weerspiegelt zich in deze grafplaat.
     


zaterdag 1 januari 2011

Nieuwjaar!

Met dit sfeervolle plaatje, geschoten op Tweede Kerstdag in het Openluchtmuseum in Arnhem, wens ik al mijn lezers een mooi en gezond 2011! Moge alle lichtjes voor u branden!
     
  Voorgaande berichten