woensdag 18 juli 2012

Parijs (1) - Le Quatorze Juillet

Het is rustig geweest op dit fotoblog de laatste maanden. Wel veel met foto's bezig geweest, maar vooral met de verwerking daarvan in een aantal fotoboeken. En veel foto's gemaakt die minder interessant waren om hier te delen.

Maar inmiddels ben ik ook weer op reis geweest. Ik heb het afgelopen weekend doorgebracht in Parijs, om daar de viering van Le Quatorze Juillet mee te maken. Het leverde flink wat foto's op, waarvan een selectie de komende tijd op dit fotoblog verschijnt.

Le Quatorze Juillet (de 14e juli) is de nationale feestdag in Frankrijk. Hiermee herdenken de Fransen de bestorming van de Bastille op die dag in 1789, wat het begin was van de Franse revolutie. Deze dag zijn er door het hele land feesten, kermissen, parades en grote vuurwerkshows.
In Parijs begint het feest 's ochtends met een grote militaire parade op de Champs-Elysées. De parade gaat van de Place Charles de Gaulle (bij de Arc de Triomphe) naar de Place de la Concorde, waar de Franse president de parade gadeslaat.
De parade omvat niet alleen een presentatie van diverse legeronderdelen op de grond, maar ook de verschillende onderdelen van de luchtmacht presenteren zich met een korte vliegshow. Ik heb mij niet in de drukte van de Champs-Elysées gewaagd, maar een plekje gezocht in de Jardin des Tuileries, het park nabij het Louvre, waar ik weliswaar niets van de parade kon zien, maar wel een mooi zicht had op de passerende vliegtuigen. Ik was er gelukkig op tijd om een mooi plekje te bemachtigen, want een uur voor aanvang was het al gezellig druk. Deze foto toont de drukte ongeveer tien minuten voor de eerste vliegtuigen zouden passeren.
     

De vliegshow zelf was in vijf minuten voorbij. Het visueel meest spectaculaire deel zat meteen aan het begin van de show. Hieronder een paar foto's die ik deze ochtend heb gemaakt.
     

     

     

     

     

     

zondag 22 juli 2012

Parijs (2) - Le Quatorze Juillet (vervolg)

Na afloop van het officiele gedeelte van de parade trokken de diverse deelnemende (leger)onderdelen naar andere plekken in de stad, om daar het publiek te vermaken met demonstraties van hun kunnen. En zij gingen uiteraard niet met de metro. Nee, onder het gezang van marsliederen marcheerden ze door de stad.
     

     

     

     

     

Sommigen lieten zich rijden...
     

De Esplanade des Invalides was één van de plekken waar 's middags allerlei activiteiten plaatsvonden. Het begon spectaculair met de landing van een aantal helikopters.
     

Er waren diverse demonstraties, onder andere van de hondenbrigade.
     

Ook op diverse andere plekken in de stad waren de leger-onderdelen voor het volk paraat. De kinderen vonden het in ieder geval erg leuk.
     

     

     

maandag 30 juli 2012

Parijs (3) - Le Quatorze Juillet (slot)

Hoogtepunt van de viering van Le Quatorze Juillet was natuurlijk het grote vuurwerk 's avonds bij de Eiffeltoren. Ik was er vroeg naar toe gegaan, maar toen ik er aankwam (anderhalf uur van tevoren) was het al erg druk en kon ik al niet meer de mooie plek vinden die ik voor het fotograferen in gedachten had. Maar toch heb ik veel foto's gemaakt en allerlei camera-instellingen kunnen uitproberen. Het was tenslotte de eerste keer dat ik foto's maakte van zo'n vuurwerk-voorstelling. Het vuurwerk was prachtig en werd begeleid door lekkere vette jaren 70-disco uit de boxen.
Hier een aantal van de foto's die ik die avond heb gemaakt.
     

     

     

     

     

     

Tenslotte nog een beeld van de mensenmassa die na afloop met een tevreden gevoel de stad weer in ging. Lopend, want de metro-stations in de naaste omgeving waren vanwege de drukte gesloten. Later las ik dat er een half miljoen mensen in het park bij de Eiffeltoren is geweest.
     

zondag 5 augustus 2012

Parijs (4) - Cimetière Montmartre

In Parijs heb ik ook weer enkele begraafplaatsen bezocht. Eén daarvan was de Cimetière Montmartre, in het noorden van de stad niet ver van de Sacré Coeur.

Montmartre is van oorsprong een dorpje buiten Parijs, gelegen op de 130 meter hoge Martelarenheuvel. Tegenwoordig vormt Montmartre het 18de arrondissement.
De wijk is vooral bekend door de Sacré Coeur, de beroemde witte kerk die hoog boven Parijs uittorent. Vlak achter de kerk vinden we Place du Tetre, van oudsher het pleintje waar de kunstenaars proberen hun werk aan toeristen te verkopen.
Verder wemelt de wijk van de kleine goedkope winkeltjes. Wat verderop vindt men veel uitgaansgelegenheden, waaronder de beroemde Moulin Rouge.
De begraafplaats van Montmartre is een heerlijk rustig toevluchtsoord voor de toerist die het gewoel van deze dynamische wijk even achter zich wil laten. Zelfs het feit dat de begraafplaats door het viaduct van een drukke weg in twee stukken wordt gehakt, doet hier amper aan af. In de schemerachtige laantjes van de begraafplaats heerst altijd een serene rust.
     

     

     

     

     

De aanwezigheid van het viaduct had ook zo zijn voordelen: het bood mij een goede schuilplaats tijdens een fikse stortbui. De natgeregende grafzerken gaven daarna, bij een terugkerend zonnetje, een fotogeniek beeld.
     

     

     

     

woensdag 8 augustus 2012

Parijs (5) - Regen en regen

De eerste twee dagen van mijn verblijf is er veel regen gevallen, vooral in de avonduren. Niet leuk voor deze fotograaf, die met statief de stad in wilde gaan om mooie nachtfoto's van Parijs te maken. Dan maar zonder statief en - schuilend onder de luifel van een winkel - uit het handje wat foto's geschoten. Tenslotte geven die natte straten toch ook wel een aparte sfeer aan de foto's.