MAARTEN1955       FOTO-BLOG
Klik op een foto voor een groter formaat.

zaterdag 9 november 2013

Afscheid van de klipper Vertrouwen

Opnieuw heeft een historisch schip Utrecht verlaten. De bijzondere klipper Vertrouwen lag tientallen jaren aan de Kanaalweg, tegenover De Rijksmunt, maar het heeft dringend een opknapbeurt nodig. Dat zal gebeuren bij de Museumwerf Vreeswijk, waar het vanmorgen op eigen kracht naar toe is gevaren. Dat laatste is op zich al heel bijzonder, want de oude motor had al 50 jaar niet meer gedraaid. Gelukkig was deze wel steeds goed onderhouden, waardoor deze zonder veel problemen gestart kon worden.
De Vertrouwen werd in 1889 gebouwd en lag sinds 1964 aan de Kanaalweg, omdat de schipper brugwachter werd van de Krugerbrug, de huidige Sowetobrug.

Volgens Cisca de Ruiter is de Vertrouwen een mooi voorbeeld van een oude klipper. Cisca doet al jaren onderzoek naar Utrechtse woonschepen. "Het schip heeft waarschijnlijk als enige in Nederland de originele houten roef en een vrijwel gaaf interieur," zegt zij.

Verder is het schip nog voorzien van een zijschroef. Dit was ooit de eerste methode van motorisering van schepen. De schroef was met een lange as verbonden aan een motor op het voordek. Er werd mee gevaren door de as met de schroef naast het schip in het water te hangen.

Ik heb vanaf de Kanaalweg foto's gemaakt van de laatste tocht van de Vertrouwen door Utrechts water. Voor vertrek kon ik nog even een kijkje nemen aan boord en wat details van het schip fotograferen.
     

     

     

     

Het vertrek vanuit de Veilinghaven, waar het schip eerder deze week naar toe gesleept was.
     

De laatste meters in Utrechts water.
     

     

     

     

Op deze foto kun je de zijschroef goed zien.
     

donderdag 31 oktober 2013

Geldmuseum

Al dertig jaar woon ik in Lombok, ongeveer tegenover het gebouw van de Rijksmunt, waar onder andere het Geldmuseum is gevestigd.

Het Geldmuseum in Utrecht is in 2004 opgericht en komt voort uit de fusie tussen Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet in Leiden, Het Nederlands Muntmuseum in Utrecht en de numismatische sectie van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Door het bundelen van de collecties en van de kennis binnen de drie organisaties is het Geldmuseum nationaal en internationaal het belangrijkste instituut voor de Nederlandse numismatiek.
Bron: website Geldmuseum

Nog nooit was ik bij het Geldmuseum binnen geweest, ook al woon ik er zo dichtbij. Nu moest ik haast maken. Waarom?

Het Ministerie van OC&W heeft in 2012 de subsidie aan het museum gehalveerd. Het Ministerie van Financiën heeft in 2013 besloten zijn subsidie aan het museum stop te zetten. Hierdoor is het museum genoodzaakt de deuren te sluiten. Vandaag, 31 oktober, was de laatste openingsdag.

In de herfstvakantie vorige week stonden regelmatig lange rijen voor de deur van mensen die het museum nog één keer wilden bezoeken. En ook toen ik er gisteren was (op de één-na-laatste openingsdag) was het flink druk. Het mag helaas niet meer baten: weer een slachtoffer van de bezuinigingen op cultuur moet de activiteiten stoppen.

Daarom heb ik nog even gauw dertig jaar verzuim goed gemaakt. Het ging mij daarbij niet alleen om het geld, maar ook om iets vast te leggen van het interieur van dit fraaie pand, waarvan met name het trappenhuis een juweeltje is. Immers: je weet nooit of en wanneer je er weer een keer binnen zou kunnen kijken...
     

     

     

     

     

     

     

dinsdag 29 oktober 2013

Armeense cultuur

De afgelopen tijd heb ik twee bijeenkomsten meegemaakt, waar de Armeense cultuur een hoofdrol speelde.

Op 19 april heeft een projectkoor uit Utrecht het Armeens Oratorium uitgevoerd in Den Haag, ter herdenking van de Armeense Genocide in 1915. Een en ander was georganiseerd door de Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON).

Een van die organisaties, de Armeense Vereniging Abovian, heeft het koor uitgenodigd om op 19 oktober, eveneens in Den Haag, hun viering bij te wonen van de Armeense dag van de Cultuur. Uiteraard heeft het projectkoor daar ook enkele liederen ten gehore gebracht, waaronder eentje samen met de Armeense kinderen.
     

Daarnaast waren er uitvoeringen door de dansgroep van Abovian.
     

     

     

Ruim een week later, op 27 oktober, gingen we naar Den Bosch, waar het projectkoor De Kraanvogels een uitvoering gaf. De Kraanvogels heeft eerder dit jaar een koorreis door Armenië gemaakt en lieten deze dag een deel van het aldaar ingestudeerde repertoire horen.
     

Naast het optreden van het projectkoor waren er uitvoeringen van de duduk-speler Rustam Hakopdjanian en van de Armeense dansgroep Karot.
Hieronder een foto-impressie van deze middag.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

Aan het eind van de middag zongen alle deelnemers én publiek gezamenlijk "Yerevan Erebuni", een lied over de Armeense hoofdstad Yerevan.
     

Tenslotte was er nog een fotoshoot van de leden van de dansgroep. Op deze foto alle deelnemende leden bij elkaar.
     

zondag 29 september 2013

Wandelweer

Het was vandaag prachtig wandelweer. We hebben de NS-wandeling Heiligenbergerbeek gelopen. Een erg mooie wandeling, eerst vanaf Woudenberg langs het Valleikanaal en de Heiligenbergerbeek, daarna door de bossen bij Leusden en landgoed Den Treek.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

donderdag 29 augustus 2013

Parijs

Ik was weer een paar dagen in mijn "tweede stad" Parijs. Een selectie van de foto's die ik daar heb gemaakt, vind je hier.
dinsdag 20 augustus 2013

Spiegelingen

Alleen gedurende de zomermaanden schijnt de zon 's avonds op de huizen aan de overkant. Dat geeft mooie spiegelbeelden op het water. Het mooiste daarvan is dat het beeld steeds verandert. Elke verandering in de hoeveelheid wind en de windrichting geeft een ander beeld. Ook andere invloeden, zoals een langszwemmende meerkoet of een bootje met zijn hekgolf, doen het beeld steeds veranderen.
Deze zomer heb ik op meerdere momenten foto's gemaakt van deze spiegelbeelden. Hieronder een kleine selectie.
     

     

     

     

     

     

     

     

vrijdag 2 augustus 2013

Een alternatief stadsstrand

Door alle perikelen rondom vergunningen is het Stadsstrand Oog in Al in Utrecht dit jaar niet open gegaan. Het publiek zocht daarna zijn eigen alternatieven in de buurt. Gevolg? De kaden van het Merwedekanaal rondom De Munt en de Muntsluis waren druk bevolkt met deze warme dagen.
     

     

     

     

zondag 28 juli 2013

Noodweer

Heftige regen- en onweersbuien trokken zaterdagnacht over ons land. Op het balkon van een appartement aan de Oudenoord stond ik relatief droog en had ik uitzicht over de watermassa's die vielen op de Oudenoord en de kruising met de Kaatstraat. Hieronder een paar van de foto's die ik toen gemaakt heb.
     

     

     

     

     

     

woensdag 24 juli 2013

Nieuwe buren

De buren hebben weer gezinsuitbreiding gehad... ;-)
     

     

     

     

zondag 30 juni 2013

Roze Zaterdag

Utrecht kleurde roze, gisteren tijdens Roze Zaterdag, een jaarlijks terugkerende landelijke homo-manifestatie, die dit jaar in de Domstad plaatsvond.
     

     

En niet alleen roze: alle kleuren van de regenboog waren te zien.
     
Sinds eind jaren zeventig fungeert een regenboogvlag als symbool van de homobeweging en wordt sindsdien onder andere meegevoerd bij de Gay Pride Parades en uitgehangen bij homobars en talrijke andere bijeenkomsten van homo's, lesbiennes en aanverwante seksuele minderheden.
Citaat uit Wikipedia

Deze roze feestbeesten hadden het prima naar hun zin.
     

Drukte bij het dance-feest op de Neude.
     

Op het Domplein waren vele live-optredens. Dit is een van de zangeressen van de groep T-Spoon Reloaded.
     

Ook het beeld van de fontein op het Lucas Bolwerk was in roze sferen.
     

zondag 12 mei 2013

Koorreis naar Bulgarije

Met het Utrechts reiskoor (Utrecht Travel Singers) was ik de afgelopen twee weken in Bulgarije. Een verslag van deze reis kun je hier vinden.

woensdag 24 april 2013

Alkmaar

Zaterdag was ik in Alkmaar om een dagje te winkelen met een vriendin. Tussen het winkelen door heb ik wat plaatjes geschoten van de verschillende grachtjes.
     

     

     

De avondzon kleurt de Grote Sint Laurenskerk.
     

     

     

De bomen langs de Geestersingel, met op de achtergrond de toren van het Murmelliusgymnasium.
     

zondag 21 april 2013

Werk aan het Westplein

In Utrecht is dit weekend een grote operatie uitgevoerd: de verplaatsing van de eindhalte van de tram van de oostkant naar de westkant van het Centraal Station. Deze operatie heeft het hele weekend geduurd (van donderdag- tot en met zondagnacht) en er werd ook 's nachts doorgewerkt. Ik ben er meerdere keren met de camera langs geweest. Hieronder enkele opnamen die ik in de verschillende nachten heb gemaakt.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

dinsdag 16 april 2013

Voorjaarszon

Behalve Culturele Zondag was het afgelopen zondag ook gewoon lekker weer. De terrassen zaten vol...
     

     

... en de Domtoren koesterde zich in het voorjaarszonnetje.
     

     

zondag 14 april 2013

Utrecht Danst!

Zondag was Culturele Zondag in Utrecht, met als thema Utrecht Danst. Op tal van plaatsen werden dans-demonstraties en workshops gehouden, waarbij voor het publiek ruimschoots de gelegenheid was om mee te dansen. Zoals hier op de Stadhuisbrug:
     

     

Op het Domplein deed het jonge publiek enthousiast mee met de al even jonge dansers op het podium:
     

Ook op het Domplein deze workshop Volksdansen:
     

     

En hier een beeld van een voorstelling in de Winkel van Sinkel:
     

Deze middag was er ook de zogenoemde Vrouwen Power Dansparade. Een grote groep feestelijk geklede vrouwen trok in een optocht naar het Domplein, waar hun dansfeestje werd voortgezet in de Michaelkapel.
     

     

     

     
De Vrouwen Power Dansparade eindigde op de eerste trans van de Domtoren, waar de stad vanaf de toren werd toegezongen. Daar kon ik (als mannelijke fotograaf) echter niet bij zijn...

dinsdag 2 april 2013

Een wandeling door de stad

De winterperiode is niet bepaald een tijd waarin ik (als warmte-mens) op pad ga met de camera. Vandaar dat het in deze periode vaak wat stiller is op mijn blog. Maar afgelopen paasweekend (weliswaar nog veel te koud) lokte het zonnetje ons toch naar buiten voor een wandeling langs de singels en de Oudegracht.

We begonnen de wandeling nabij de Weerdsluis, vanwaar je dit altijd weer mooie uitzicht op de Domtoren hebt.
     

Vanaf de Weerdsingel is dit een blik op de gevels van de Bellamystraat.
     

Na een lekkere wandeling kwamen we in de buurt van Tolsteeg uit, waar dit het zicht is op de toren van de Nicolaaskerk.
     

Ik schreef al eens eerder op mijn weblog: eigenlijk vind ik bomen in de winter mooier dan in de zomer. Ze verliezen hun bladeren en geven de grillige vormen van hun takken bloot.
     

Vanaf de Bijlhouwersbrug (bij het Ledig Erf) een blik op de Vollersbrug en het pand van de vroegere bierbrouwerij De Boog.
     

En dit is het (waarschijnlijk veel gefotografeerde) uitzicht vanaf de Vollersbrug.
     

Vanaf de Oudegracht een blik door de Haverstraat.
     

zondag 17 februari 2013

Winterlandschap vanuit de trein

Op zondagochtend was het sneeuwen weer opgehouden en was een helder winterzonnetje doorgebroken. Het leverde een fraai gezicht op, toen we met de trein Arnhem verlieten in de richting van Nijmegen.
Op deze foto's (genomen vanuit de trein) een gezicht op Oosterbeek en de uiterwaarden bij Arnhem.
     

     

     

     

woensdag 13 februari 2013

Arnhem in de sneeuw

Afgelopen weekend waren we in Arnhem en Nijmegen. Op zaterdagmiddag begon het in Arnhem licht te sneeuwen. De sneeuw hield de hele avond aan, tot in de kleine uurtjes. Reden genoeg om 's avonds laat (toen de stad al aardig wit was) even met de camera op pad te gaan.
     

     

     

Ook het uitgaansgebied rond de Korenmarkt ontkwam niet aan een laag sneeuw.
     

Er was veel politie op de been (zoals waarschijnlijk elke zaterdagavond in dit gebied). Hier wordt een lastige klant afgevoerd.
     
Voorgaande berichten