MAARTEN1955       FOTO-BLOG
Klik op een foto voor een groter formaat.

zondag 27 december 2015

Openluchtmuseum Arnhem

Op Tweede Kerstdag heb ik met het kerstkoor van de Utrecht Travel Singers een paar leuke optredens gegeven in het Zeeuwse Kerkje in het Openluchtmuseum in Arnhem. Vooraf, in de pauze en na afloop heb ik nog wat rondgelopen in het museum en heb ik verschillende foto's gemaakt. Hieronder een kleine selectie.
     

     

     

     

Bij de scheepswerf wordt het “gangen branden” met riet gedemonstreerd. Dit is het krombranden van planken volgens oude traditie. Een rechte plank wordt aan de ene kant verhit en aan de andere kant gekoeld. Hierdoor trekt de plank krom en is deze te gebruiken op een boot. Het verhitten gebeurt tegenwoordig met gasbranders, maar in het Openluchtmuseum doet men dat nog op de authentieke manier, namelijk met brandend riet. Het koelen gebeurt met natte lappen, die op de plank worden gelegd.
     

Tenslotte nog twee avondbeelden van het Openluchtmuseum. Op de eerste foto het boerderijcafé uit 1910, daaronder de dubbele ophaalbrug (afkomstig uit Ouderkerk a/d Amstel) welke toegang geeft tot de gezellige Zaanse buurt.
     

     

dinsdag 8 december 2015

De kleuren van de Pasar (Malam Besar)

Toen ik in 2007 voor de eerste maal de Pasar Malam Besar in Den Haag bezocht, werd ik geraakt door het kleurrijke geheel dat ik daar aantrof. De kleurrijke mengeling van bezoekers, de vrolijk gekleurde artikelen op de markt en niet in de laatste plaats de kleurige restaurants in de Eetwijk.
Het inspireerde mij om een volgend jaar terug te keren en mijn camera mee te nemen. Sindsdien ben ik zes maal op het Malieveld geweest en heb ik er ruim duizend foto's gemaakt.

Een kleine selectie daarvan heb ik gebundeld in een boek: "De kleuren van de Pasar". Je kunt een klein stukje van dit boek bekijken door op het plaatje hieronder te klikken.

Van dit boek heb ik op dit moment enkele exemplaren in klein formaat te koop (formaat 20x15 cm en formaat 13x10 cm (ansichtkaartformaat)). Belangstelling? Laat het mij weten! Je vindt mijn mail-adres op de CONTACT-pagina.
     

zondag 1 november 2015

Begraafplaatsen in Utrecht e.o.

Na vele bezoeken aan Pere Lachaise in Parijs en tal van andere mooie begraafplaatsen in Europa, bedacht ik mij dat er ook in Nederland tal van mooie en oude begraafplaatsen te vinden zijn. Daarom heb ik de laatste weken ook eens wat bezoekjes gebracht aan de mooiste begraafplaatsen in mijn eigen stad Utrecht en omgeving. Uiteraard begon ik op wat volgens velen de mooiste begraafplaats in Utrecht is: Begraafplaats Soestbergen.
Daarna bezocht ik ook nog Begraafplaats St. Barbara en Begraafplaats Kovelswade (beide in Utrecht) en Begraafplaats Den en Rust (in Bilthoven).

Hieronder een kleine selectie van de foto's die ik heb gemaakt op deze plekken.

Begraafplaats Soestbergen (Utrecht):
     

     

     

     

     

Begraafplaats St. Barbara (Utrecht):
     

     

     

     

     

Begraafplaats Kovelswade (Utrecht):
     

     

     

     

     

Begraafplaats Den en Rust (Bilthoven):
     

     

     

     

     

N.B.: op sommige foto's heb ik om privacyredenen de naam van de overledene onleesbaar gemaakt.

dinsdag 15 september 2015

Istrië

Kort geleden waren wij op vakantie in Istrië. Onze uitstapjes beperkten zich tot het bezoeken van enkele oude kustplaatsjes (Poreč, Rovinj en Novigrad).
Voor en na ons verblijf in Istrië waren we enkele dagen in de Sloveense hoofdstad Ljubljana.
Een verslag in foto's van deze reis vind je hier.

donderdag 30 juli 2015

Parijs

Nadat ik de start van de Tour de France in Utrecht had meegemaakt, leek het mij een goed idee om mijn jaarlijkse lang weekend naar Parijs te combineren met de aankomst van de Tour de France in deze stad.
Een fotoverslag van mijn lange weekend in Parijs vind je hier.

zondag 17 mei 2015

Georgië

Met het Utrechts Reiskoor (Utrecht Travel Singers) was ik begin deze maand in Georgië. Uiteraard heb ik daar veel foto's gemaakt. Een selectie daarvan vind je hier.

dinsdag 21 april 2015

Armeens herdenkingsconcert

Gisteravond vond in de Grote Kerk in Den Haag een herdenkingsconcert plaats in het kader van de herdenking van de Armeense genocide, dit jaar 100 jaar geleden. Het was een grote eer om met ons projectkoor deze manifestatie te mogen openen, direct na de indrukwekkende twee minuten stilte.

Na ons optreden was er een toespraak van de Armeense ambassadeur, droeg Freek de Jonge enkele gedichten voor en werd de avond verder gevuld met prachtige (meest Armeense) muziek. Een bijzondere bijeenkomst, die door (naar ik schat) zo'n 1500 mensen werd bijgewoond.
     

     

     

     

     

maandag 6 april 2015

De Korte en Lange Duinen

Met het mooie weer van Eerste Paasdag hebben we een wandeling gemaakt langs de Korte en Lange Duinen tussen Amersfoort en Soest. Hieronder wat foto's die deze middag gemaakt zijn.
     

     

     

Licht en schaduw spelen een lijnenspel met de weerspiegeling van de bomstammen.
     

     

zondag 29 maart 2015

Amsterdam - Oosterdok

Mijn bezoek aan Amsterdam vorige week begon ik met een vergadering in het nieuwe OBA-gebouw bij het Centraal Station (OBA = de Openbare Bibliotheek Amsterdam). Vanaf het terras op de zevende verdieping heb je een mooi uitzicht over het Oosterdok en het zuid-oosten van Amsterdam.

Het groene pand op deze foto is NEMO, het technologiemuseum, een educatieve attractie waar op speelse wijze kennis kan worden gemaakt met de wereld van wetenschap en techniek. Het lichtgekleurde gebouw rechts achter NEMO is het Scheepvaartmuseum.
     

Rondvaartboten varen langs het Oosterdok.
     

     

De volgende twee panorama-foto's heb ik samengesteld uit meerdere losse foto's. Op de eerste foto een blik op het Oosterdok.
     
Klik op de foto voor een grotere versie

Op de tweede foto links nog een stukje van het Oosterdak en naar rechts de Prins Hendrikkade.
     
Klik op de foto voor een grotere versie

zondag 22 maart 2015

Avondlicht

Ik was vandaag voor een vergadering in Amsterdam. Ik had mijn camera meegenomen en heb een hele reeks foto's gemaakt in het prachtige avondlicht van deze dag.

Een rondvaartbootje koester zich in de late middagzon:
     

De Sint Nicolaaskerk aan de Prins Hendrikkade:
     

     

     

Het Victoria-hotel op de hoek van het Damrak:
     

Een fietsenstalling bij het Centraal Station:
     

     

Twee torentjes in de late middagzon. Links de toren van het Lloyd-gebouw op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Martelaarsgracht (een voormalig kantoorpand van de Koninklijke Hollandse Lloyd; thans is het Art'otel in dit pand gevestigd). Rechts de toren van de Ronde Lutherse Kerk (ook bekend als de Koepelkerk) aan het Singel in Amsterdam.
     

Reizigers spoeden zich naar het station. Ik zal spoedig volgen.
     

Onderweg vanuit de trein heb ik ook nog wat foto's genomen. Op deze foto het Lozingskanaal langs het Zeeburgerpad, met in de achtergrond molen De Gooyer:
     

Hoogspanningsmasten in het weiland langs het spoor:
     

De energiecentrale op het industrieterrein Lage Weide bij Utrecht:
     

donderdag 5 maart 2015

De Hallen in Amsterdam

Onlangs waren wij in De Hallen in Amsterdam. Deze voormalige tramremise uit 1901 ligt midden in de Amsterdamse Kinkerbuurt in Oud-West en is gerestaureerd tot een industrieel vormgegeven centrum voor media, mode, cultuur, horeca en ambacht.
     

De verschillende hallen, die tesamen deze tramremise vormden, hebben in het complex allemaal een eigen functie gekregen. In Hal 1 vindt men de openbare bibliotheek met een leescafé, de huiskamer van de buurt. In het verlengde daarvan is een hotel gevestigd.

Hal 2 zijn de filmhallen: een bioscoop met een gevarieerd programma in negen zalen. Hal 3 is de oudste en meest monumentaal gave hal. Deze hal staats haaks op de passage en bevat tal van horeca-gelegenheden.
     

     

     

In Hal 4 bevinden zich de Hallenstudios, waarvandaan ook verschillende tv-programma’s worden uitgezonden. Hal 5 is de Ambachtenhal en biedt ruimte aan een aantal leermeesterbedrijven om het ambacht weer dichter bij de jongeren te brengen.

De passage (Hal 6) vormt de hart van De Hallen en is uniek in Nederland: er zijn maar weinig van zulke fraaie doorgangen. De passage is openbaar en bestaat uit twee overdekte delen. Een van die delen bevindt zich in hal 17, de vroegere paardentramremise. De passage is openbare ruimte en vormt de toegang tot de andere hallen.

Eén keer per maand vindt er in de Passage de Local Goods Weekend Market plaats, met elke keer een ander thema. Toen wij er waren was het thema van deze markt Vintage & Recycle. Op deze markt waren enkele tientallen aanbieders van producten die zijn gemaakt van gerecycled materiaal: tassen van oude rokken en broeken, stoere kinderfietsen van oude fietsonderdelen, meubels van oude kastjes en boomstammen, creaties van oude industriële lampen en kunstzinnige en sprookjesachtige creaties gemaakt van afval en vuil, gevonden in de Amsterdamse straten.
     

     
Bron: website De Hallen
woensdag 28 januari 2015

Sneeuw in Ubbergen

Afgelopen weekend was ik in Ubbergen voor een zangweekend. Zaterdagochtend is daar een aardig pak sneeuw gevallen. Toen we 's middags gingen wandelen, was de temperatuur al zover gestegen dat de sneeuw al aan het wegsmelten was. Maar gelukkig lag er nog genoeg voor een paar mooie plaatjes.
     

     

     

     

zondag 11 januari 2015

Kleurrijk licht

Het Stadskantoor en de moskee in Lombok zijn in deze periode feestelijk en kleurrijk verlicht!
     

     

     

     

     
Voorgaande berichten