MAARTEN1955       FOTO-BLOG
Klik op een foto voor een groter formaat.

zaterdag 24 november 2018

Museumhaven Gouda

Een van de leuke plekjes in Gouda is de Museumhaven.

De Museumhaven is een vrij toegankelijk openluchtmuseum met historische schepen in een bijzonder stadslandschap.
Het zijn monumentale bedrijfsvaartuigen, die het beeld op het water begin 1900 bepaalden. Het doel van het museum is het behouden van oudhollandse scheepstypen en de havensfeer in het Goudse stadsbeeld.

De Museumhaven ligt op een prachtige plek aan de rand van het oude centrum. De schepen liggen in de Turfsingel en de zwaaikom van de historische Mallegatsluis. Deze sluis verbindt de havenkom met de Hollandse IJssel. De IJssel is hier nog een getijdenrivier: heel bijzonder, zover landinwaarts. In de zomer is het een komen en gaan van pleziervaart.

In de haven liggen zo'n zestien schepen. Deze hebben een vaste ligplaats, maar dat wil niet zeggen dat ze er ook altijd zijn. Het zijn varende monumenten. Het kan dus zijn dat een of meer schepen weg zijn.
In en rondom de haven is informatie over de schepen te vinden. De schepen worden door de eigenaren en hun gezinnen bewoond. Vanwege hun privacy zijn de schepen zelf daarom niet toegankelijk.

Bij de Museumhaven is ook een klein werfterrein met daarop het Werfhuys. Hier worden door de schippers werkzaamheden voor hun eigen schip verricht.
In het parkje bij de Mallegatsluis vindt u het vroegere Schipperswachtlokaal (uit 1912). Dit was het wachtlokaal voor de schippers die moesten wachten tot ze door de sluis geschut konden worden. Tegenwoordig is daar het museumhavencafé Het IJsselhuis gevestigd.

Bron: www.museumhavengouda.nl

Op de dag dat ik in Gouda was, was het prachtig weer. De historische schepen lagen te stralen in de zon. Op de eerste foto een doorkijkje langs de Mallegatsluis, waarop duidelijk de hefdeur van de sluis te zien is.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

dinsdag 20 november 2018

Stadhuis Gouda

Onlangs was ik een dagje in Gouda. Op het centrale plein, de Markt, staat het stadhuis. Dit vijftiende-eeuwse gebouw is een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland. En het is (niet alleen voor toeristen, maar ook voor mij) een gewild foto-object, op diverse tijdstippen van de dag.
     

     

     

     

     

     

     

dinsdag 13 november 2018

Begraafplaats Soesterkwartier

Twee weken geleden was ik nog een keer op de oude begraafplaats in het Soesterkwartier in Amersfoort. De fraaie herfstkleuren en het zachte nazomerlicht leverden een paar mooie foto's op.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

vrijdag 2 november 2018

Bekenden op begraafplaats Zorgvlied

Op Zorgvlied liggen veel bekende Nederlanders begraven. Een aantal van die graven heb ik gezien.

Dit is het kleurrijke graf van schrijfster Annie M.G. Schmidt:
     

Deze steen ligt op het graf van schrijver en acteur Ton Lensink (vooral bekend geworden door zijn rol als Ti-Ta Tovenaar in de gelijknamige televisieserie):
     

Bloemen op het graf van Ramses Shaffy:
     

Het graf van Bobby Farrell, bekend geworden als zanger van de groep Boney M:
     

     

Tenslotte het graf van Kerwin Duinmeijer, de Antilliaanse jongen, die in augustus 1983 op 15-jarige leeftijd na een ruzie door een leeftijdgenoot werd doodgestoken nabij de Dam in Amsterdam. Deze moord heeft vanwege het vermeende racistische motief destijds veel stof doen opwaaien.
     

     

zaterdag 27 oktober 2018

Begraafplaats Zorgvlied - Amsterdam

Onlangs was ik met mijn camera op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Het was zo'n mooie nazomerdag, met prachtig licht en de bomen in fraaie herfstkleuren.

Begraafplaats Zorgvlied werd op 1 november 1870 in gebruik genomen. Sinds eind vorige eeuw is op de begraafplaats een apart gedeelte, Paradiso, ingericht voor bijzondere grafmonumenten. Daar ben ik nog niet geweest; ik heb mij dit keer beperkt tot het (bomenrijke) oudere gedeelte.

Op Zorgvlied liggen veel bekende Nederlanders begraven, met name uit de culturele wereld (schrijvers, zangers, televisie-artiesten, etc.). Een aantal van hun graven heb ik gezien, maar veel meer nog niet. In mijn volgende stukje zal ik een paar van die graven laten zien.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

maandag 22 oktober 2018

Muziektheater

Een van de dingen die ik qua fotografie graag doe is de (muziek)theaterfotografie. Je krijgt er helaas weinig kans voor, want meestal is het niet toegestaan om tijdens een voorstelling te fotograferen. Alleen door contacten te leggen met de optredende artiesten krijg je soms de kans.

Afgelopen zomer heb ik een mooie serie foto's mogen maken van de voorstelling Släpstick door De Wereldband op het festival De Parade in Utrecht.
     

     

     

     

     

     

     

Begin oktober mocht ik de uitvoering van de komische opera The Mikado door het Klein Operakoor Wilhelminapark fotograferen in theater ZIMIHC Zuilen.
     

     

     

     

     

     

     

     

zaterdag 25 augustus 2018

Parijs

Nadat de terreur-aanslagen van november 2015 mij een tijdje hadden thuisgehouden, ben ik deze maand eindelijk weer eens naar mijn favoriete stad Parijs geweest. Het was heerlijk om er weer terug te zijn.
Een fotoverslag van dit tripje vind je hier.

zaterdag 14 juli 2018

Vakantie in de Dordogne-streek

Kort geleden waren wij weer voor twee weken vakantie in de Dordogne-streek. Een reisverslag van deze vakantie vind je hier.

woensdag 20 juni 2018

Een nest met reigers

Tijdens mijn bezoek aan de oude begraafplaats in Leeuwarden hoorde ik een hoop gekrijs en gefladder in een boom boven mij. Ik keek omhoog, maar zag niet veel van wat daar gebeurde. Later, toen ik aan de overzijde van het veld stond, zag ik dat er in die boom een nest reigers zat. De jongen zijn zichtbaar niet meer heel jong.
     

     

     

maandag 18 juni 2018

Oude begraafplaats in Leeuwarden

Tijdens mijn verblijf in Antwerpen kocht ik een dik boek over begraafplaatsen in Europa. In deze 750 bladzijden dikke pil worden (in het hoofdstuk Bijzondere Begraafplaatsen) een aantal begraafplaatsen in Nederland genoemd, waaronder Zorgvlied in Amsterdam en Soestbergen in Utrecht. Ook wordt de oude stadsbegraafplaats van Leeuwarden genoemd, welke ik afgelopen week heb bezocht.
De begraafplaats kent vijf afdelingen, die allemaal verschillend zijn en hun eigen kenmerken hebben. Dat is het duidelijkst te zien op de eerste afdeling na de ingang: grote grafmonumenten met fraaie hekwerken. Hier werden de rijke en adellijke burgers begraven.
Hieronder een aantal foto's welke een beeld geven van deze begraafplaats.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

vrijdag 15 juni 2018

De dokken van Antwerpen

Vorige maand was ik een paar dagen in Antwerpen. Een van onze wandelingen voerde ons langs de dokken, de oude havens aan de noordkant van het centrum, waar de industrie en de beroepsvaart hebben plaatsgemaakt voor het toerisme en de pleziervaart.

Het dichtst bij de stad liggen het Willemsdok en het Bonapartedok. Met name het Willemsdok is tegenwoordig een grote jachthaven.
     

In het naastgelegen kleinere Bonapartedok liggen alleen wat grotere oude bedrijfsvaartuigen.
     

De oude kranen nabij het Bonapartedok worden gerestaureerd; het zijn industriële monumenten.
     

Zoals je op bovenstaande foto's kunt zien, wordt het beeld van deze beide dokken beheerst door het markante gebouw van het MAS, het Museum aan de Stroom. Dit museum is gelegen op het Eilandje, een stukje grond tussen het Willemsdok en het Bonapartedok. Het gebouw is 62 meter hoog.

Het gebouw kent een lange ontstaansgeschiedenis. In 1998 besliste het stadsbestuur van Antwerpen dat er een nieuw museum voor stad, haven en scheepvaart zou komen. Daarin zouden de collecties worden ondergebracht van het Volkskundemuseum, het Nationaal Scheepvaart-museum en deels van het Vleeshuis (het cultuur-historisch museum van de stad). De naam MAS (Museum aan de Stroom) kwam voor het eerst ter sprake.
In 1999 werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven. Het Stapelhuis van Neutelings Riedijk Architecten was het winnende concept. In 2000 maakte het Antwerpse publiek kennis met het ontwerp.
De eerste steen werd gelegd in september 2006. In oktober 2008 werd het hoogste punt van de bouw bereikt en op 14 mei 2011 opende het Museum aan de Stroom zijn deuren voor het publiek.
     

     

     

Dit glazen dak tussen twee gedeelten van het gebouw werpt zijn schaduw op de rood-bruine muren.
     

     

Het panoramazicht vanaf het dak en de spiraalvormige boulevard langs de glaspartijen van het gebouw zijn tot 's avonds laat gratis toegankelijk en vormen zo een nieuwe toeristische trekpleister. Dit hebben wij deze keer niet bezocht, maar staat zeker op ons verlanglijstje bij een volgend bezoek aan Antwerpen.

zaterdag 26 mei 2018

Begraafplaats Soesterkwartier

Onlangs was ik op de Begraafplaats Soesterkwartier in Amersfoort, een prachtige oude begraafplaats, waar geen nieuwe graven meer bij komen. Slechts bijleggingen in bestaande (familie)graven worden er nog uitgevoerd. Vele zerken zijn sterk verwaarloosd, vervallen en scheefgezakt. Dit komt mede doordat ze oud zijn en er vaak geen nabestaanden meer zijn om deze graven te onderhouden. Toch is het een bijzonder sfeervolle begraafplaats, waar je met plezier een wandeling over maakt.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Om privacy-redenen heb ik op sommige foto's de namen op de grafstenen onleesbaar gemaakt.

maandag 21 mei 2018

Pinksterweekend Buitenkunst

Dit Pinksterweekend was ik weer bij Buitenkunst Randmeer (tussen Elburg en Dronten). Ik heb minder foto's gemaakt dan in andere jaren en dat komt vooral omdat fotograferen tijdens voorstellingen en workshop-presentaties (onder andere om privacy-redenen) niet meer is toegestaan.
Ik heb wel wat foto's gemaakt op het terrein en de kleine reportage hieronder begint met vier foto's gemaakt tijdens de wandeling van station 't Harde via Elburg naar het Buitenkunstterrein.

Een grasberm nabij 't Harde:
     

In de haven van Elburg:
     

Langs de Drontermeerdijk:
     

     

De tenthuisjes van Buitenkunst in de ochtendmist:
     

Ontbijt op het terras:
     

Een tenthuisje in de schaduw van de bomen:
     

Een verloren kunstenaars-gereedschap:
     

zondag 6 mei 2018

Molens in Oud-Zuilen

Een paar dagen voor mijn bezoek aan Leiden fietste ik langs Oud-Zuilen, waar ik een paar foto's maakte van de molens aldaar. De kleine molen (rechts op de eerste foto, met de rode kap) is de Buitenwegse Molen, oorspronkelijk gebouwd in 1830 en een paar jaar geleden door brand grotendeels verwoest. De molen is inmiddels weer geheel gerestaureerd. De andere molen is de Westbroekse Molen, gebouwd in 1753.
     

     

     

     

     

     

zondag 29 april 2018

begraafplaats Groenesteeg - Leiden

Deze week bezocht ik de begraafplaats Groenesteeg in Leiden. Deze oude begraafplaats is een van de vredigste plekjes in de Leidse binnenstad.

De begraafplaats is in 1813 gesticht op een van de bolwerken van Leiden. Begin van de vorige eeuw is er meermalen sprake van geweest dat de begraafplaats zou moeten wijken voor een nieuwe verbindingsweg tussen de binnenstad en de Zijlsingel, dwars over de begraafplaats. Deze plannen zijn gelukkig niet doorgegaan.

Na sluiting van de begraafplaats in 1975 kende deze een periode van verval, ondanks het feit dat (in 1978) zowel de begraafplaats als de aula rijksmonument werden.

De periode van verval kwam ten einde toen eind 1992 de Leidse gemeenteraad het formele besluit nam tot het restaureren van de begraafplaats en de aula. Deze restauratie werd tussen 1993 en 1995 uitgevoerd. Hierna is de begraafplaats in 1995 weer opengesteld voor het publiek en kreeg het tevens de bestemming ‘stadspark’. De begraafplaats is dagelijks geopend en in de uurtjes dat ik er rondliep heb ik verschillende mensen gezien die even genoten van een rustmomentje op een bankje in de zon.
     

     

     

     

     

     

     

     

Een zeer bijzonder element op deze begraafplaats is de gigantische rode beuk midden op het terrein. Deze beuk is de dikste rode beuk van provincie Zuid-Holland. Hij heeft een stamomtrek van 650cm. De onderste vertakkingen beginnen al op twee meter hoogte. De boom is ca. 15 meter hoog maar de kroondoorsnede is wel 24 meter. De beuk zal vermoedelijk in de aanlegperiode geplant zijn en zal nu dus ruim 200 jaar oud zijn.
     

     

     

     

Bronnen:
https://www.begraafplaatsgroenesteeg.nl/
https://www.monumentaltrees.com


vrijdag 20 april 2018

10 JAAR FOTO-BLOG ! ! !

Ik fotografeer al bijna mijn hele leven lang. Al voor mijn 20ste ben ik ermee begonnen en ik ben er eigenlijk nooit mee gestopt. Na de overstap op de digitale fotografie rond het begin van deze eeuw, ben ik in 2008 begonnen met het publiceren van mijn foto's in een foto-blog.
Mijn blog toont vooral beelden van de evenementen die ik bezoek en de uitstapjes en reizen die ik maak. Een aantal andere onderwerpen die ik graag fotografeer (de theater-, concert- en koorfotografie en de nachtfotografie) vind je terug op aparte bladzijden op mijn website en komen minder vaak voor op mijn foto-blog.
De eerste post op mijn foto-blog (toen nog niet op een eigen website, maar bij Blogspot.nl) was op 20 april 2008, dus vandaag bestaat mijn blog precies 10 jaar! Een mooi moment om een selectie van die foto's in een boek vast te leggen. In 100 foto's (10 foto's per jaar) geef ik een beeld van mijn werk als fotograaf.

Als je het leuk vindt, kun je mijn boek bekijken door op onderstaand plaatje te klikken.

En voor de echte liefhebber is het natuurlijk ook te koop....

     

dinsdag 17 april 2018

Voorjaar in de tuin

Ook in mijn tuin is te zien dat het voorjaar nu echt is aangebroken. Deze schattige kleine tulpjes bloeiden ongeveer twee weken geleden. Voor de liefhebbers: de naam is Tulipa turkestanica.
     

     

En op dit moment staan de Tulipa saxatilis volop in bloei.
     

     

     
Jammer dat deze beide soorten tulpen nooit langer dan twee á drie dagen mooi zijn. Door hun schoonheid word ik elk jaar opnieuw verleid om er foto's van te maken.
Het is waarschijnlijk al zo'n twintig jaar geleden dat ik deze tulpen cadeau heb gekregen van Sandra, een toenmalige collega. Sandra ben ik uit het oog verloren, maar deze tulpen doen mij nog elk jaar aan haar herinneren.

woensdag 11 april 2018

Van Baarn naar Lage Vuursche

Afgelopen weekend hebben we gewandeld door de bossen tussen Baarn en Lage Vuursche. Hieronder wat foto's die ik tijdens de wandeling heb gemaakt.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

woensdag 7 februari 2018

Het gouden uur

Het gouden uur is een term uit de fotografie, die de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang aangeeft. In deze periode is er meer indirect zonlicht, waardoor het licht meer rood en zachter is en haast een warme, gouden gloed heeft.

Het was dus mooi licht aan het eind van deze woensdagmiddag. De treurwilg bij Molen De Ster lijkt wel van goud en door de laagstaande zon lijkt het of de straatverlichting op de Leidseweg heel fel brandt.
     

     

     

     

     

     

maandag 1 januari 2018

Nieuwjaar

Ik wens alle bezoekers van mijn weblog een mooi 2018!

Ik ben het jaar begonnen met het maken van foto's van het vuurwerk. Vanaf de vierde verdieping, met uitzicht over Lombok en de stad.
Op deze eerste foto een blik over de Vleutenseweg.
     

Een blik over de stad, met aan de horizon de toren van de Jacobikerk en de watertoren bij de Lauwerhof.
     

Vuurwerk boven Lombok.
     

     

Op deze foto-compilatie zie je de woontoren aan de Oudenoord, omringd door vuurwerk.
     
Voorgaande berichten