MAARTEN1955       FOTO-BLOG
Klik op een foto voor een groter formaat.

zondag 15 december 2019

Gent (5, slot) - Gent bij nacht

Na mijn bezoeken aan begraafplaatsen overdag ben ik ook 's avonds in Gent met de camera op pad geweest. Hieronder wat beelden van Gent in het donker.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

zaterdag 30 november 2019

Gent (4) - Erevelden op de Westerbegraafplaats

Tot slot van mijn serie foto's van begraafplaatsen in Gent nog enkele foto's van de erevelden op de Westerbegraafplaats, waar vooral slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog liggen.
     

     

     

     

     

     

     

     

zondag 24 november 2019

Gent (3) - Erevelden op de Westerbegraafplaats

Op de Westerbegraafplaats rusten (op verschillende erevelden) zo'n 200 Belgische gesneuvelde soldaten uit beide wereldoorlogen. Er bevindt zich ook een Britse militaire begraafplaats met bijna 200 doden uit beide oorlogen. Daarnaast rusten er nog een paar tientallen Fransen, Italianen en Russen die gesneuveld zijn in de Eerste Wereldoorlog.

Naast de gesneuvelde soldaten vind men op de erevelden ook graven van burgers, zowel mensen die bij bombardementen om het leven kwamen als ook mensen die door de Duitsers wegens spionage gefusilleerd werden.

Op de foto's hieronder de graven van slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

De Engelse en Canadese graven:
     

     

     

De graven van negen Russische soldaten:
     

     

De Italiaanse slachtoffers:
     

     

     

     

De Franse oorlogsgraven:
     

     

De tenslotte de graven van de Belgische soldaten:
     

     

     

     

     

     

     

vrijdag 8 november 2019

Gent (2) - Westerbegraafplaats

De Westerbegraafplaats is met zijn 23 hectare en 30.000 graven de grootste van Gent. Ze is minder bekend dan Campo Santo ondanks de vaak even monumentale graven en bekende Gentenaars die er rusten. Persoonlijk vond ik de Westerbegraafplaats mooier dan de begraafplaats van Sint-Amandsberg (Campo Santo).

De toenmalige burgemeester besliste in 1862 dat op de Westerbegraafplaats ook joden en protestanten mochten begraven worden. Dit stuitte op hevig verzet van het bisdom, dat lange tijd heeft geweigerd het kerkhof te wijden. Door die controverse verwierf het kerkhof haar bijnaam 'geuzenkerkhof'.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

zaterdag 2 november 2019

Gent (1) - Begraafplaats Sint-Amandsberg

Vaste bezoekers van mijn fotoblog weten dat ik liefhebberij heb in het fotograferen van (oude) begraafplaatsen. Afgelopen weekend was ik een paar dagen in de Belgische stad Gent, met het doel om daar een paar begraafplaatsen te bezoeken.

De eerste dag was ik op de begraafplaats van Sint-Amandsberg, een deelgemeente van Gent. Dit kerkhof is de tweede grootste van Gent. Het bekendste gedeelte van de begraafplaats is het Campo Santo, de grafheuvel waar vanaf 1847 begraven werd. Campo Santo wordt wel het Gentse Père-Lachaise genoemd met zijn monumentale graven waar beroemde schilders, beeldhouwers, schrijvers en notabelen hun laatste rustplek kregen.

De begraafplaats ligt bij een heuvel waarop de heilige Amandus in de 7e eeuw zou hebben gepredikt, met op het hoogste punt de laat-barokke Sint-Amanduskapel (1720) en bomen die er al stonden bij de eerste begrafenis in 1847.
De culturele, financiële en katholieke elite vindt hier haar laatste rustplaats onder dure grafstenen, waarvan er 131 een beschermde status hebben.
Een deel van de begraafplaats is beschermd als monument, een ander deel van de begraafplaats samen met de parochiekerk als beschermd stadsgezicht.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

maandag 16 september 2019

Vakantie in de Dordogne-streek

Ook dit jaar waren wij weer een paar weken op vakantie in de Dordogne-streek. Een reisverslag van deze vakantie vind je hier.

dinsdag 23 juli 2019

Een mid-week in Apeldoorn

Eerder deze maand waren wij enkele dagen in Apeldoorn. We hebben verschillende wandelingen en fietstochten gemaakt, en ook de Apenheul bezocht. Een verslag van deze week vind je hier.

vrijdag 24 mei 2019

Met het reiskoor naar Oekraïne

Afgelopen maand was ik met het reiskoor Utrecht Travel Singers in Oekraïne. We verbleven in de stad Lviv, in het westen van het land, op nog geen 100 km van de Poolse grens. Een verslag van deze koorreis vind je hier.

dinsdag 16 april 2019

"Notre Drame"

Diep onder de indruk van de grote brand die gisteravond de Notre Dame in Parijs heeft verwoest.
Meer dan twintig keer was ik in Parijs, de afgelopen 25 jaar. En bijna altijd kwam ik wel een keer in de buurt van deze prachtige kathedraal. Slechts één keer ben ik binnen geweest. De lange rijen toeristen voor de deur hielden mij meestal tegen.

Het zal nog jaren duren voor we dit monument weer in al zijn pracht kunnen bewonderen... Alleen al over de vraag wat en hoe er gerestaureerd gaat worden, zullen vele maanden van discussies volgen...
     

     

     

     

     

     

     

dinsdag 26 maart 2019

Langs de Dommel in Eindhoven

Onderweg van het station Eindhoven naar het DAF-museum vorige maand liepen wij een pad langs de rivier de Dommel. Dit pad van ongeveer 500 meter bleek een kleine oase in de stad. We zagen er verschillende prachtige bomen, zoals deze hazelaar...
     

...enkele treurwilgen...
     

     

...en op het eind, last but not least, deze imposante plataan. Deze boom heeft een stamomtrek van 4,28 meter, is geplant rond 1885 en is dus ongeveer 135 jaar oud (bron: www.monumentaltrees.com)
     

     

Deze reiger stond roerloos in het water; ik was hem in eerste instantie voorbij gelopen. Later werd hij wat onrustig door onze aandacht en begon hij zich te verplaatsen.
     

     

     

maandag 25 februari 2019

DAF-museum

Zondag was ik in het DAF-museum in Eindhoven, een museum met een leuke verzameling DAF-vrachtwagens en personenwagens. En nog net op tijd, want na deze maand gaat het museum een paar maanden dicht voor een grote verbouwing.
Het eerste beeld na binnenkomst: een aantal DAF vrachtwagens en personenwagens.
     

Enkele exemplaren van de verzameling grote trucks, waaronder een aantal brandweerwagens.
     

     

     

     

Dit leuke autootje, gebouwd op het chassis en met de motor en aandrijving van een DAF 33, is jarenlang door de koninklijke familie gebruikt in hun vakantieverblijf Porto Ercole.
     

     

De auto's van DAF waren ook succesvol in diverse auto-rally's. Met dit exemplaar is meegedaan aan de London Syney Marathon.
     

Nog enkele DAF personenwagens.
     

     

     

Het oude embleem van de DAF vrachtwagens en daaronder het embleem van de DAF personenwagens.
     

     

dinsdag 1 januari 2019

Een nieuw jaar

Ik wens alle bezoekers van mijn website en de lezers van dit foto-blog een mooi en gezond 2019 toe! Hopelijk geniet u ook dit jaar weer van de foto's die ik op mijn blog en mijn website plaats.

2019 ben ik (net als vorige jaren) begonnen met het maken van vuurwerkfoto's. Ik was eigenlijk van plan om het dit jaar een keertje over te slaan, ook al vanwege de voorspelde mist. Maar ja, wellicht is consumenten-vuurwerk over een of twee jaar verboden en kan het niet meer.
Dus stond ik toch weer om vijf over twaalf met de camera op statief op mijn vaste plekje, vier-hoog met uitzicht over de wijk Lombok in Utrecht. En van mist was gelukkig geen sprake; hooguit van kruitdampen na een half uurtje... Op enkele foto's zijn de blauw-verlichte minaretten van de ULU-moskee in Lombok zichtbaar.
     

     

     

     

     
Voorgaande berichten