MAARTEN1955       FOTO-BLOG
Klik op een foto voor een groter formaat.

dinsdag 29 december 2020

De dierenbegraafplaats in Paleispark Het Loo

In Paleispark Het Loo ligt een dierenbegraafplaats, waar de 'huisdieren' van de koninklijke familie rusten. De begraafplaats is op kaarten aangegeven als 'paardenkerkhof' maar die benaming klopt niet helemaal; er liggen behalve paarden ook honden en poezen.
Het oudste graf stamt uit 1886. Hier ligt Baby, de eerste pony van de toen zesjarige Prinses Wilhelmina.

De rust en de idyllische plek zorgen voor een gewijde sfeer. Het zijn soms ontroerende opschriften, die in de grafstenen zijn gebeiteld.
Opmerkelijk zijn de graven van vijf paarden op deze begraafplaats; het jaar van overlijden is van alle paarden gelijk. Het zijn de paarden van de in 1934 overleden prins Hendrik, die een passie had voor Lippizaner schimmels. Het verhaal gaat rond dat koningin Wilhelmina aan het begin van de oorlog een moeilijke beslissing heeft genomen: om te voorkomen dat de schimmels in handen van de Duitsers zouden komen, zou zij ze in mei 1940 hebben laten doden. Wat niet strookt met dit verhaal is echter dat in de grafstenen het jaar 1939 gebeiteld staat.

Paardengraven kennen we al uit heel oude tijden. Bij de Romeinen werden paarden niet opgegeten, maar met zorg begraven na vele jaren trouwe dienst. Ook bij de Germanen was het paard heel belangrijk; het was aan de oppergod Wodan gewijd. Wodan reed door de lucht op Sleipnir, zijn paard met acht benen. Soms werd het paard van een overledene door de Germaanse priester gedood om mee te gaan in het graf. Het paard kon zijn meester dan dienen en het was tegelijk een offer aan Wodan.
Soms gingen delen van het paard mee; de rest werd gegeten als dodenmaal bij de begrafenis. Dit offerritueel werd door de christelijke kerk verboden in de Vroege Middeleeuwen. Dat is in onze tijd nog merkbaar, veel mensen eten nog steeds principieel geen paardenvlees. Wel brengen hoefijzers ook in onze tijd nog geluk.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

donderdag 24 december 2020

Paleispark Het Loo

Begin december was ik in Apeldoorn, waar ik met mijn partner een wandeling maakte door het Paleispark Het Loo, een mooi bospark bij Paleis Het Loo. Het park maakt deel uit van Kroondomein Het Loo. Vorig jaar waren we er al een keer in de zomer, nu hadden we nog een laatste staartje van de herfstkleuren.
     

     

     

     

     

     

woensdag 16 december 2020

Begraafplaats Zeister Bosrust

In oktober bezocht ik de begraafplaats Zeister Bosrust, prachtig gelegen in het bosgebied tussen Zeist en Austerlitz. Hieronder wat foto's die ik daar heb gemaakt.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

woensdag 9 december 2020

Herfstkleuren

Een van de mooie kanten van de herfst zijn de fraai gekleurde bomen. Hieronder wat foto's die ik afgelopen herfst heb gemaakt tijdens wandelingen door Lombok, Oog in Al en het Julianapark.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

maandag 16 november 2020

Wandelen bij Arnhem

Medio september hebben we twee dagen gewandeld in de omgeving van Arnhem. We liepen eerst de NS-wandeling Hemelse Berg (van Oosterbeek naar Arnhem) en de tweede dag de NS-wandeling Veluwezoom (van Dieren naar Rheden). Het was mooi weer en uiteraard zijn er veel foto's gemaakt, waarvan hieronder een selectie.

De eerste wandeling voerde ons over het landgoed Hemelse Berg.
     

     

Na een uitstapje door Heveadorp en langs Westerbouwing ging de route door de uiterwaarden in de richting van Arnhem. Daar hadden we uitzicht over de Rijn en zicht op de spoorbrug.
     

     

     

De tweede dag liepen we eerst over landgoed Carolinaberg.
     

     

Hierna kwamen we door een mooi bosgebied met de spannende naam "de Onzalige Bossen".
     

Bij de Posbank hadden we een mooi uitzicht, onder andere op deze boom, die waarschijnlijk ooit door de bliksem getroffen is.
     

Na de Posbank ging de wandeling verder over het prachtige heidegebied Herikhuizerveld. Weliswaar was de heide zo goed als uitgebloeid, er was nog wel een paarse waas over de velden te zien.
     

     

     

     

Het laatste stukje van deze wandeling liep door het landgoed Heuven.
     

Onderweg heb ik ook nog wat beestjes gefotografeerd.
     

     

dinsdag 6 oktober 2020

Vakantie in de Dordogne

Het is een raar jaar, 2020. Door de corona-crisis is het in het voorjaar lange tijd onmogelijk om reizen of tripjes te maken. Dat verklaart grotendeels de stilte op mijn foto-blog de laatste maanden.
Gelukkig begint het leven aan het begin van de zomer weer een beetje op gang te komen. Daardoor konden we gelukkig eind augustus toch nog op vakantie naar onze vaste bestemming, de Dordogne-streek in Zuid-Frankrijk.

Meer over de corona-perikelen rondom deze reis en wat foto’s van wat we daar hebben gedaan vind je hier.

woensdag 29 juli 2020

Wandelingen in de buurt

Het is een tijdlang stil geweest op mijn foto-blog. Door de corona-maatregelen konden er geen tripjes of uitstapjes worden gemaakt. Daarnaast ben ik bezig geweest om de foto's van begraafplaatsen in Nederland toe te voegen op mijn website (zie mijn vorige bericht).
Toch heeft de camera niet liggen verstoffen. Ik heb de laatste maanden diverse kortere wandelingen gemaakt in Lombok, Oog in Al en verdere omgeving. En meestal had ik dan mijn camera bij me. Hieronder een selectie van de foto's die ik tijdens die wandelingen heb gemaakt.

Om te beginnen diverse mooie plekjes langs de Leidsche Rijn bij Oog in Al.
     

     

     

     

Een beeld bij de Spinozabrug.
     

De Daphne Schippersbrug over het Amsterdam Rijnkanaal, gezien vanuit Oog in Al.
     

De gele brug over het Amsterdam Rijnkanaal, nabij de Douwe Egberts-fabriek.
     

     

Enkele kantoorpanden langs de Weg der Verenigde Naties.
     

     

Uitgebloeide sier-uien op de Lessinglaan.
     

De monumentale los-installatie die behoorde bij de Cereol fabriek die hier vroeger aan de Kanaalweg stond.
     

     

Tenslotte het uitzicht over het Merwedekanaal, met de wijk Lombok en het gebouw van de Rijksmunt.
     

dinsdag 12 mei 2020

Begraafplaatsen

Wie mij een beetje volgt, op Facebook of op dit foto-blog, weet dat ik liefhebberij heb in het fotograferen van (liefst oudere) begraafplaatsen.
Door de corona-maatregelen is het helaas momenteel niet goed mogelijk om begraafplaatsen in Nederland of buitenland te bezoeken. Maar dit is een goed moment (ook door de extra vrije tijd) om eindelijk eens te doen wat ik al jaren van plan was, namelijk een eigen plek maken op mijn website om deze foto's te publiceren.
Vanaf vandaag kun je op de startpagina van deze website kiezen voor het bekijken van een selectie van mijn begraafplaats-foto's. Het eerste deel staat er nu op: alle begraafplaatsen buiten Nederland die ik in de loop der jaren heb bezocht. De komende weken/maanden ga ik verder met het toevoegen van de begraafplaatsen in Nederland.
Het zijn inmiddels veel foto's, en er zullen nog vele volgen. Je hoeft niet alles in één keer te bekijken; kom gerust vaker terug.
     

donderdag 7 mei 2020

Prins Clausbrug

Een wandeling bracht mij deze week op het Kanaleneiland, bij de Prins Clausbrug. De architectuur van deze brug en de mooie wolkenlucht nodigden uit tot het maken van een serie foto's.
     

     

     

     

     

     

maandag 4 mei 2020

Vrijheid!

Morgen, 5 mei, vieren we vrijheid! Vandaag, 4 mei, herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hierbij ook de 21 Britse militairen, die hun laatste rustplaats hebben op begraafplaats Soestbergen in Utrecht.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

dinsdag 28 april 2020

Meidoorn

De meidoorn staat weer prachtig in bloei!
     

     

     

     

     

     

     

     

     

maandag 20 april 2020

Woonboten in West

Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan: tijdens mijn wandelingen door Utrecht-West maak ik ook regelmatig foto's van de verschillende woonschepen-locaties.
     

     

     

     

     

     

     

     

zaterdag 11 april 2020

Autobrand

Gewaarschuwd door de blauwe lampen van een politiewagen die voorbij reed, kwam ik erachter dat er vlakbij een auto in brand stond. Ik heb gauw mijn schoenen aangeschoten en mijn camera gepakt en ben op een drafje daarheen gegaan. Ik was er nog voordat de brandweer arriveerde en kon daardoor de onderstaande, misschien niet leuke maar wel spannende, foto's maken.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

maandag 6 april 2020

Tulpjes in mijn tuin

Deze tulpjes komen bijna elk jaar langs in dit fotoblog. Omdat ik ze mooi vind, omdat ze feestelijk het voorjaar aankondigen én omdat ze mij herinneren aan een oud-collega, die ik uit het oog verloren ben.
Ook dit jaar staan ze weer te stralen en het worden er elk jaar meer.
     

     

     

     

     

     

Leuk om te zien dat ze zich 's avonds weer sluiten.
     

dinsdag 31 maart 2020

Bomen langs de singels

Gelukkig mogen we tijdens deze corona-crisis nog wel naar buiten om een frisse neus te halen. Als ik bij deze wandelingen mijn camera meeneem, komt de fotografie toch niet helemaal stil te liggen.

Eind vorige week deed ik een rondje langs de Utrechtse singels. Hieronder een aantal van de bomen, die ik bij deze wandeling heb gefotografeerd.

Dit zijn de jong geplante platanen langs de Bemuurde Weerd (op de plek waar enkele jaren geleden een grote plataan omviel en in het water belandde).
     

Nog meer platanen, iets verderop langs de Weerdsingel.
     

Ook aan de Weerdsingel het frisse jonge groen van een treurwilg.
     

     

     

Deze eerbiedwaardige oude dame is een Platanus Hispanica (Gewone Plataan), in 1900 geplant op het Lucas Bolwerk.
     

     

     

De laatste boom laat zich niet zien; alleen zijn schaduw toont zich op de gevel van de Geertekerk.
     

En in bomen verblijven vogels, zoals deze ekster en een tjiftjaf, die zich wat moeilijker liet vangen door mijn camera.
     

     

woensdag 4 maart 2020

Joodse Begraafplaats Haarlem

Onlangs was ik in Haarlem op de Algemene Begraafplaats aan de Kleverlaan. De begraafplaats werd in 1828 ontworpen door landschapsarchitect Jan David Zocher en is in 1832 voor het eerst in gebruik genomen. Het werd in Engelse landschapsstijl aangelegd. Gescheiden door waterpartijen omvatte het een protestants, joods en rooms-katholiek deel.

Het joodse deel bevindt zich op een soort schiereiland, rondom door water omgeven en slechts bereikbaar via een smal pad. Bij de ingang staat een informatiebordje met daarop onder andere de volgende tekst:

In 1832 of in het joodse jaar 5592 werd het schiereiland in het park in gebruik genomen als joodse begraafplaats. De joodse gemeenschap vond dat een begraafplaats met een openbaar karakter niet voldeed aan hun religieuze eisen. De gemeente wilde niet voldoen aan de wens van een aparte begraafplaats, maar beloofde plechtig aan de joodse gemeenschap dat dit gedeelte van de begraafplaats nimmer geroerd zou worden.
In de eerste helft van de 19e eeuw groeide de joodse gemeenschap in Haarlem sneller dan men had verwacht en al snel was een nieuwe begraafplaats nodig. Die kwam in 1877 aan de Amsterdamsevaart. Toch werd de begraafplaats aan de Kleverlaan nog tot 1923 gebruikt. Het metaheerhuisje op het joodse gedeelte diende voor het ritueel wassen van de gestorvenen.

     

     

     

     

     

     

     

     

zondag 23 februari 2020

Nieuwe Algemene Begraafplaats Driebergen

Toen ik aan het eind van de wandeling door de bossen weer Driebergen binnen liep, kwam ik langs de Nieuwe Algemene Begraafplaats.

Deze begraafplaats aan de verlengde Traaij werd in 1930 aangelegd als werkverschaffingsproject. In 1934 werd de begraafplaats in gebruik genomen. Het terrein is rechthoekig van vorm en ligt aan de rand van de bebouwde kom. Doordat de begraafplaats langs de A12 en de spoorlijn Arnhem-Utrecht ligt, is er nogal wat verkeerslawaai.

Zowel de aula als de dienstwoning zijn ontworpen door gemeentearchitect H.E. van Amerongen en zijn, net als het toegangshek, uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse school. De begraafplaats is naar ontwerp van de gemeentelijke plantsoenen-dienst aangelegd in de vorm van een Latijns kruis. De centrale hoofdlaan van de begraafplaats begint achter de aula en loopt door tot achteraan de begraafplaats. Daar omheen vind je afwisselend rechte vakken met gazons en slingerende bospaden.

Aan beide zijden van de hoofdlaan wordt de begraafplaats gekenmerkt door een landschappelijke aanleg. De oudste graven bevinden zich in de nabijheid van de aula. Op de begraafplaats bevinden zich tien oorlogsgraven, zes van militairen die sneuvelden in 1940 en de andere van verzetsmensen.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

dinsdag 18 februari 2020

In het bos bij Driebergen

Afgelopen weekend hebben we een wandeling gemaakt in het bosgebied ten noorden van Driebergen, op de landgoederen Bornia en Heidestein. Hieronder enkele van de foto's die ik daar heb gemaakt.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

zondag 19 januari 2020

Rhijnauwen en Amelisweerd

Afgelopen week heb ik met mijn partner een wandeling gemaakt door Rhijnauwen en Amelisweerd. Het was goed weer met mooi licht en op het eind een prachtig avondlicht.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

zondag 5 januari 2020

Een nieuw jaar

Ik wens alle bezoekers van mijn foto-blog een mooi 2020 toe! Hopelijk geniet u net zoveel van het bezoeken van deze blog als ik van het maken daarvan!
     
Voorgaande berichten