MAARTEN1955       FOTO-BLOG
Klik op een foto voor een groter formaat.

Vorige

jaren:

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

Alle fotoblog-reisverslagendonderdag 12 mei 2022

Monument vliegramp Tripoli

Op begraafplaats Noorderveld in Nieuwegein staat een monument ter nagedachtenis aan de 70 Nederlandse slachtoffers van de vliegramp bij de Libische hoofdstad Tripoli op 12 mei 2010. De vlucht was afkomstig uit Johannesburg en had 104 inzittenden, waaronder 71 Nederlanders. Slechts enkele passagiers hadden Tripoli als eindbestemming, het merendeel zou overstappen op vluchten naar Düsseldorf, Brussel, Londen en Parijs. Slechts één inzittende, een Nederlandse jongen van 9 jaar, overleefde de ramp.
     

     

     

     

     

     

maandag 2 mei 2022

Ossuarium op begraafplaats Orthen in Den Bosch

Een knekelput of knekelgraf is een verzamelgraf waarin de beenderen van overledenen worden verzameld, nadat het oorspronkelijke graf van de overledene is geruimd. Wanneer dit in een gebouw gebeurt, wordt gesproken van een ossuarium of knekelhuis. In Nederland zijn geen knekelhuizen meer aanwezig.

In een knekelput of knekelgraf worden dus de overblijfselen van verschillende overledenen samen herbegraven. Het gebeurt weleens dat de beenderen van de overledenen in dozen worden herbegraven in de knekelput, om zo de vermenging van beenderen van verschillende mensen te kunnen voorkomen. Dit is echter een mogelijkheid die weinig wordt benut.

Op de begraafplaats Orthen in Den Bosch is in 2013 een nieuw knekelveld in gebruik genomen. De akker met menselijke botresten uit geruimde graven vervangt de oude knekelputten op de eeuwenoude begraafplaats. Deze nieuwe plek voor bezinning en laatste bijzetting van menselijke resten is ontworpen door de Bosschenaren architect Vincent de Gouw en bouwkundige Kim Brok, in het kader van een ontwerpwedstrijd met als thema "Ontwerp een ossuarium".

Onder de houten blokken die zijn verspreid over het knekelveld, zijn de botten van de geruimde graven herbegraven. De blokken zijn van massief azobé (een bijzonder harde, duurzame houtsoort) en zullen er zestig tot zeventig jaar over doen om te vergaan, net zolang als de botten eronder nodig hebben om op te gaan in de aarde. De ontwerpers hebben het proces van tot stof vergaan ("ashes to ashes, dust to dust") dus letterlijk zichtbaar gemaakt: het hout bovengronds laat zien wat er ondergronds gebeurt, aldus de ontwerpers.
Onder elk blok ligt één persoon. De blokken lijken op het eerste gezicht willekeurig over de ruimte verspreid te zijn, maar dat is niet zo: ze staan in een raster, waarmee de beheerder van de begraafplaats precies weet wie waar ligt.

Bronnen: Wikipedia en de website van Begraafplaats Orthen

     

     

     

     

woensdag 13 april 2022

Tulpen

Het voorjaar is tulpentijd, niet aleen op de Keukenhof, maar ook bij mij in Utrecht.
De tulpen die jaarlijks een feestje zijn om naar te kijken (en regelmatig terugkomen op mijn foto-blog) hadden dit jaar pech met het weer. Toen de knoppen bijna zouden opengaan brak er een periode van koud en nat weer aan, met zelfs een pak sneeuw op 1 april. Later werd het weer mooi voorjaarsweer, maar de tulpen hadden zichtbaar te lijden gehad van de kou. Toch heb ik er nog wel wat mooie foto's van kunnen maken.
     

     

     

     

Ter compensatie kon ik binnenshuis kijken naar de mooie tulpen, die ik cadeau gekregen had bij de afscheidsborrel van mijn werk (door corona steeds uitgesteld, want ik ben immers al een jaar geleden vervroegd met pensioen gegaan). Deze tulpen stonden zo'n anderhalve week te stralen als een zonnetje in huis.
     

     

     

     

En die zijn ook nog mooi in detail als ze bijna zijn uitgebloeid.
     

     

donderdag 31 maart 2022

Eindhoven

Vorige maand was ik een dagje in Eindhoven. Als eerste bezocht ik in het DAF-museum een expositie over de Italiaanse ontwerper Giovanni Michelotti. Hij was verantwoordelijk voor het ontwerp van een aantal auto's van DAF, maar bijvoorbeeld ook van onderstaande BMW 700 en enkele modellen van het Britse automerk Triumph.
     

     

In het museum stonden diverse door Michelotti ontworpen auto's te pronken; daarbij waren zeldzame exemplaren, die door particuliere verzamelaars aan het museum in bruikleen waren gegeven.
     

Daarna wandelde ik door het stadspark langs de rivier de Dommel. Op sommige plekken was goed te zien dat het de weken ervoor flink geregend en gestormd had.
     

     

     

     

Tenslotte bezocht ik nog drie begraafplaatsen in Eindhoven. Als eerste de St. Joris begraafplaats:
     

Hierna het St. Catharinakerkhof:
     

En tenslotte het St. Lambertus-kerkhof:
     

donderdag 10 februari 2022

Koorreis naar België

Ik had op mijn foto-blog nog geen foto's geplaatst van het bezoek dat ik (met het reiskoor Utrecht Travel Singers) begin november bracht aan België. Daarom nog even een korte inhaalslag. Het verslag vind je hier.

zaterdag 1 januari 2022

Nieuwjaar

Ook dit jaar was er een vuurwerkverbod. Maar ook dit jaar weerhield dat er veel mensen niet van om toch siervuurwerk in te slaan en af te steken om 12 uur op oudjaarsavond. Vanaf mijn inmiddels vaste plekje op de 4e verdieping, met uitzicht over een deel van de stad, heb ik toch weer wat foto’s kunnen maken.

Ik wens de bezoekers van mijn foto-blog een goed en vooral gezond 2022!

     

     

     
Voorgaande berichten