MAARTEN1955       FOTO-BLOG
Klik op een foto voor een groter formaat.

Vorige

jaren:

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

Alle fotoblog-reisverslagenwoensdag 23 november 2022

Vakantie (5) - Begraafplaatsen

Ook dit jaar heb ik weer een aantal begraafplaatsen bezocht in de Dordogne-streek. Van een aantal daarvan heb ik wat foto’s geselecteerd, die je hieronder kunt bekijken.

Marsalès:
     

     

     

Saint-Avit-Sénieur:
     

     

     

Colombier:
     

     

     

Saint-Capraise-d'Eymet:
     

     

     

Saint-Aubin-de-Cadelech:
     

     

     

donderdag 17 november 2022

Vakantie (4) - Beestjes

Zoals elk jaar heb ik ook dit jaar weer fotojacht gemaakt op (met name kleine) beestjes op het campingterrein. Vlinders waren er niet veel, waarschijnlijk door de droge en warme zomer. Wel heb ik verschillende libellen kunnen vangen.
     

     

     

     

     

     

     

zondag 6 november 2022

Vakantie (3) - Monflanquin

Tijdens één van onze uitstapjes kwamen we bij toeval terecht in Monflanquin. Dit is ook een bastide-stadje, zoals er in het zuiden van Frankrijk vele te vinden zijn.
     

Monflanquin vindt zijn charme in zijn ligging bovenop een heuvel, waardoor je het al van verre kon zien.
     

Vanzelfsprekend is het fraaie uitzicht rondom prachtig.
     

     

     

     

De plaatselijke begraafplaats ligt beneden de heuvel, net buiten de grenzen van het stadje.
     

woensdag 26 oktober 2022

Vakantie (2) - Markt in Issigeac

In veel stadjes in de Dordogne-streek vindt wekelijks een markt plaats. Op sommige plekken is dat een "gewone" warenmarkt met vooral groenten, fruit en andere etenswaren. Op andere plekken is de markt meer op toeristen gericht, met veel kramen met souvenirs, kunstnijverheid etc.
Een van de bekendste markten is die van Issigeac, een leuk stadje met veel oude vakwerkhuizen en (soms verborgen) terrasjes.
     

     

De markt is wekelijks op zondag-ochtend. In de smalle straatjes van dit plaatsje lopen dan drommen toeristen.
     

     

De koopwaren op de kramen maken er een kleurig geheel van.
     

     

     

     

     

donderdag 13 oktober 2022

Vakantie (1) - Lac du Brayssou

Het is al weer lange tijd stil op mijn foto-blog, te lang eigenlijk. Dat had tal van oorzaken: ik heb een paar korte tripjes naar het buitenland en dagtripjes in Nederland gemaakt om begraafplaatsen te fotograferen en ben daarna druk bezig geweest met verwerken van die foto's. Van verschillende begraafplaatsen die ik heb bezocht zijn de foto's inmiddels op mijn website geplaatst. Maar ook ben ik drie weken op vakantie geweest, zoals elk jaar weer naar de Dordogne-streek. Van die vakantie hoop ik de komende tijd wat foto's te plaatsen.

Om te beginnen wat foto's gemaakt bij het Lac du Brayssou, een stuwmeer gelegen tussen Villeréal en Monpazier. Het meer heeft een oppervlakte van bijna 60 hectare. Je kunt een mooie wandeling rondom het meer maken; deze is ongeveer 6 km. Langs het meer vind je een uitkijkpost, waarbij tal van panelen je informeren over de bij het meer levende planten en dieren.
     

Door de lange droge zomer stond het water in het meer erg laag. In de bomen was allerlei afval blijven hangen.
     

     

     

Een grote zwerm aalscholvers vloog op bij onze nadering. De eenden bleven echter rustig zitten.
     

     

Zoals vaak aan de waterkant waren er ook vele libellen te zien.
     

Zwemmen in het meer is verboden, en zo te zien mag je ook niet zwemmen in de landerijen rondom het meer.
     

Tot slot nog een mooi uitzicht over het meer.
     

woensdag 3 augustus 2022

Gouda Waterstad

Onder de naam Gouda Waterstad 750 vond in het laatste weekend van juli de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de LVBHB (Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig). Voor Gouda was dit jaar gekozen omdat Gouda viert dat het 750 jaar stadsrechten heeft. Maar natuurlijk vooral vanwege het ruime scheepvaart-verleden van de stad, wat zich tegenwoordig nog laat zien door een uitgebreide museumhaven (waar veel oude schepen hun vaste ligplaats hebben) en door verschillende historische sluizen die nog in de stad te vinden zijn.
Zo'n 200 historische (binnenvaart)schepen hadden dit weekend koers gezet naar Gouda. Mede dankzij het mooie weer was het een gezellige manifestatie, waar veel scheepsliefhebbers konden genieten van de oude schepen, die er stralend bij lagen.

Hieronder een foto-impressie.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

zaterdag 9 juli 2022

Begraafplaats Schoonselhof - Antwerpen (2)

Op Schoonselhof werden ook militaire begraafplaatsen voorzien. Er werd een park voorzien voor een Brits soldatenkerkhof (Schoonselhof Cemetery) met meer dan 1.500 gesneuvelden van het Britse Gemenebest, vooral uit de Tweede Wereldoorlog. Er rusten ook meer dan 1000 Belgische soldaten uit beide wereldoorlogen. Verder zijn er nog enkele tientallen graven van geallieerde soldaten uit onder meer Frankrijk, Italië, Polen, Portugal en Rusland. De Duitse soldaten werden overgebracht naar andere militaire begraafplaatsen in Belgie.
  Bron: Wikipedia

Hier het ereveld van de Belgische soldaten.
     

     

     

     

     

     

     

Het Brits soldatenkerkhof. Hier rusten gesneuvelden van het Britse Gemenebest, voornamelijk Engelsen en Canadezen.
     

     

     

     

     

     

     

Meer foto’s van de begraafplaatsen in Mechelen en Antwerpen (en vele andere begraafplaatsen in Nederland en buitenland) kun je elders op mijn website bekijken. Je gaat er naar toe door HIER te klikken.

woensdag 6 juli 2022

Begraafplaats Schoonselhof - Antwerpen (1)

De dag na Mechelen bezocht ik de Begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen.

Het Schoonselhof is de grote stedelijke begraafplaats van de Belgische stad Antwerpen. In 1911 kocht de stad Antwerpen, op initiatief van de Schepen van Cultuur, Frans van Kuyck, het landgoed Schoonselhof om het als begraafplaats in te richten. De officiële opening vond plaats op 1 september 1921. In 1936 werd het oude Kielkerkhof gesloten en in 1938 werd een groot aantal monumenten van deze oude begraafplaats overgebracht naar het Schoonselhof.

De omgeving van het kasteel Schoonselhof werd in 1943 al beschermd als landschap. In 1992 werden het kasteel en bijgebouw beschermd als monument. In augustus 2007 werd ook de begraafplaats Schoonselhof een beschermd monument.

Het Schoonselhof werd ingericht als een parkbegraafplaats. Een wandeling op Schoonselhof toont een verscheidenheid aan ingerichte parken, zoals een onderhouden park met bloemperken en fraaie monumenten, een park met scheefgezakte, onleesbare en bemoste zerken en oude lindebomen, een park geflankeerd door het donker beukenbos en grafmonumenten waar ontwerpers zeer creatief te werk gingen.

In een Joods gedeelte werden grafmonumenten van de Kielbegraafplaats bijeengebracht en twee perken werden toegewezen aan de islamitische gemeenschap.
  Bron: Wikipedia

Voor mijn foto-blog heb ik onderstaande selectie gemaakt van de grotere beeldhouwwerken, die ik er heb gezien.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

donderdag 30 juni 2022

Begraafplaats Mechelen

Vorige maand bezocht ik de Algemene Begraafplaats in Mechelen (België). Op het oude gedeelte waren veel monumentale graven. Opvallend was dat veel van de grafzerken portretjes van de overledenen droegen, soms in combinatie met sculpturen van Christus, die de doornenkrans draagt, of van een wenende vrouw. Naar ik heb begrepen zijn de portretjes een van oorsprong katholiek gebruik, dat echter tegenwoordig ook veel in andere (moderne) vormen op diverse begraafplaatsen ziet verschijnen.
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

donderdag 12 mei 2022

Monument vliegramp Tripoli

Op begraafplaats Noorderveld in Nieuwegein staat een monument ter nagedachtenis aan de 70 Nederlandse slachtoffers van de vliegramp bij de Libische hoofdstad Tripoli op 12 mei 2010. De vlucht was afkomstig uit Johannesburg en had 104 inzittenden, waaronder 71 Nederlanders. Slechts enkele passagiers hadden Tripoli als eindbestemming, het merendeel zou overstappen op vluchten naar Düsseldorf, Brussel, Londen en Parijs. Slechts één inzittende, een Nederlandse jongen van 9 jaar, overleefde de ramp.
     

     

     

     

     

     

maandag 2 mei 2022

Ossuarium op begraafplaats Orthen in Den Bosch

Een knekelput of knekelgraf is een verzamelgraf waarin de beenderen van overledenen worden verzameld, nadat het oorspronkelijke graf van de overledene is geruimd. Wanneer dit in een gebouw gebeurt, wordt gesproken van een ossuarium of knekelhuis. In Nederland zijn geen knekelhuizen meer aanwezig.

In een knekelput of knekelgraf worden dus de overblijfselen van verschillende overledenen samen herbegraven. Het gebeurt weleens dat de beenderen van de overledenen in dozen worden herbegraven in de knekelput, om zo de vermenging van beenderen van verschillende mensen te kunnen voorkomen. Dit is echter een mogelijkheid die weinig wordt benut.

Op de begraafplaats Orthen in Den Bosch is in 2013 een nieuw knekelveld in gebruik genomen. De akker met menselijke botresten uit geruimde graven vervangt de oude knekelputten op de eeuwenoude begraafplaats. Deze nieuwe plek voor bezinning en laatste bijzetting van menselijke resten is ontworpen door de Bosschenaren architect Vincent de Gouw en bouwkundige Kim Brok, in het kader van een ontwerpwedstrijd met als thema "Ontwerp een ossuarium".

Onder de houten blokken die zijn verspreid over het knekelveld, zijn de botten van de geruimde graven herbegraven. De blokken zijn van massief azobé (een bijzonder harde, duurzame houtsoort) en zullen er zestig tot zeventig jaar over doen om te vergaan, net zolang als de botten eronder nodig hebben om op te gaan in de aarde. De ontwerpers hebben het proces van tot stof vergaan ("ashes to ashes, dust to dust") dus letterlijk zichtbaar gemaakt: het hout bovengronds laat zien wat er ondergronds gebeurt, aldus de ontwerpers.
Onder elk blok ligt één persoon. De blokken lijken op het eerste gezicht willekeurig over de ruimte verspreid te zijn, maar dat is niet zo: ze staan in een raster, waarmee de beheerder van de begraafplaats precies weet wie waar ligt.

Bronnen: Wikipedia en de website van Begraafplaats Orthen

     

     

     

     

woensdag 13 april 2022

Tulpen

Het voorjaar is tulpentijd, niet aleen op de Keukenhof, maar ook bij mij in Utrecht.
De tulpen die jaarlijks een feestje zijn om naar te kijken (en regelmatig terugkomen op mijn foto-blog) hadden dit jaar pech met het weer. Toen de knoppen bijna zouden opengaan brak er een periode van koud en nat weer aan, met zelfs een pak sneeuw op 1 april. Later werd het weer mooi voorjaarsweer, maar de tulpen hadden zichtbaar te lijden gehad van de kou. Toch heb ik er nog wel wat mooie foto's van kunnen maken.
     

     

     

     

Ter compensatie kon ik binnenshuis kijken naar de mooie tulpen, die ik cadeau gekregen had bij de afscheidsborrel van mijn werk (door corona steeds uitgesteld, want ik ben immers al een jaar geleden vervroegd met pensioen gegaan). Deze tulpen stonden zo'n anderhalve week te stralen als een zonnetje in huis.
     

     

     

     

En die zijn ook nog mooi in detail als ze bijna zijn uitgebloeid.
     

     

donderdag 31 maart 2022

Eindhoven

Vorige maand was ik een dagje in Eindhoven. Als eerste bezocht ik in het DAF-museum een expositie over de Italiaanse ontwerper Giovanni Michelotti. Hij was verantwoordelijk voor het ontwerp van een aantal auto's van DAF, maar bijvoorbeeld ook van onderstaande BMW 700 en enkele modellen van het Britse automerk Triumph.
     

     

In het museum stonden diverse door Michelotti ontworpen auto's te pronken; daarbij waren zeldzame exemplaren, die door particuliere verzamelaars aan het museum in bruikleen waren gegeven.
     

Daarna wandelde ik door het stadspark langs de rivier de Dommel. Op sommige plekken was goed te zien dat het de weken ervoor flink geregend en gestormd had.
     

     

     

     

Tenslotte bezocht ik nog drie begraafplaatsen in Eindhoven. Als eerste de St. Joris begraafplaats:
     

Hierna het St. Catharinakerkhof:
     

En tenslotte het St. Lambertus-kerkhof:
     

donderdag 10 februari 2022

Koorreis naar België

Ik had op mijn foto-blog nog geen foto's geplaatst van het bezoek dat ik (met het reiskoor Utrecht Travel Singers) begin november bracht aan België. Daarom nog even een korte inhaalslag. Het verslag vind je hier.

zaterdag 1 januari 2022

Nieuwjaar

Ook dit jaar was er een vuurwerkverbod. Maar ook dit jaar weerhield dat er veel mensen niet van om toch siervuurwerk in te slaan en af te steken om 12 uur op oudjaarsavond. Vanaf mijn inmiddels vaste plekje op de 4e verdieping, met uitzicht over een deel van de stad, heb ik toch weer wat foto’s kunnen maken.

Ik wens de bezoekers van mijn foto-blog een goed en vooral gezond 2022!

     

     

     
Voorgaande berichten